Протягом минулого тижня у містах Харкові, Вінниці та Житомирі відбулись засідання обласних Рад церков і релігійних організацій, що функціонують при обласних державних адміністраціях. У цих зустрічах взяв участь голова Державного комітету України у справах національностей та релігій Юрій Решетніков, який поінформував ієрархів та пасторів Церков області про нинішній стан державно-церковних відносин та законодавчого забезпечення свободи віросповідання, – повідомляє Інститут релігійної свободи.

Засідання Ради церков і релігійних організацій Харківської області відбулось 28 січня у приміщенні обласної держадміністрації за участі регіональних керівників майже усіх представлених в її складі конфесій, а також начальника відділу у справах релігій Харківської облдержадміністрації Максима Олексієнка.

У коментарі для ІРС, голова Держкомнацрелігій Юрій Решетніков позитивно охарактеризував релігійну ситуацію в Харківській області та зокрема результати засідання Ради церков і релігійних організацій, яке пройшло в атмосфері конструктивного діалогу. Він надав присутнім інфомрацію про останні зміни у законодавстві України з питань, пов’язаних з діяльністю релігійних організацій, та представив результати роботи Уряду в сфері державно-церковних відносин протягом 2009 року.

Відео дня

За словами Юрія Решетнікова, місцеві релігійні громади відчули на практиці позитивні наслідки діяльності Уряду за останні роки у сфері забезпечення умов для духовної та соціальної діяльності релігійних організацій. Одним із найважливіших рішень у цьому контексті є постанова Кабінету Міністрів про забезпечення потреб релігійних організацій у природному газі за більш низькими диференційованими цінами як для населення.

Підтвердженням цього були слова подяки Уряду за ухвалені рішення на користь віруючих з боку самих предстоятелів та пасторів Церков і релігійних спільнот Харківської, Вінницької та Житомирської областей, з якими керівник Держкомнацрелігій мав змогу безпосередньо спілкуватись у ході засідань.

*** Рада церков і релігійних організацій Харківської області була утворена розпорядженням голови облдержадміністрації у вересні 2005 року. Того ж року аналогічні міжконфесійні ради були утворені у Вінницькій, Житомирський та у більшості інших областей України. Ініціатива з утворення міжконфесійних консультативно-дорадчих органів при обласних державних адміністраціях у якості “майданчиків” для проведення державно-конфесійного та міжконфесійного діалогу на регіональному рівні була озвучена Президентом України В.Ющенком після зустрічі з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій у червні 2005 року. 

 

Згідно спостережень експертів діяльність регіональних рад церков і релігійних організацій робить позитивний внесок у гармонізацію державно-церковних відносин та розвиток міжконфесійного діалогу на місцевому рівні.