Переговори Ізраїля і Ватикану про юридичний і економічний статус святих місць християнства на ізраїльській території в черговий раз зайшли в безвихідь, що спричинило серйозну дипломатичну кризу. Ізраїльська делегація очолювана заступником міністра закордонних справ Дані Аялоном, покидає Ватикан достроково, повідомляє Newsru Israel.

Переговори про статус майна Римсько-католицької церкви в Ізраїлі тривають вже 15 років. Основними каменями спотикання є муніципальний податок на нерухомість Церкви, а також вимога Ватикану надати державні гарантії, згідно з якими церковні землі не конфісковуватимуться для зведення інфраструктурних проектів.

Роздратування Ватикану викликала й відмова Ізраїля передати Католицькій церкві виняткове право контролю над приміщенням, де, за переказами, відбулася "Таємна вечеря". Ізраїль не має наміру поступатися в даному питанні, оскільки, за єврейською традицією під цією будівлею на горі Сіон розташована могила царя Давида.

Відео дня

Все це стало приводом для від`їзду ізраїльських дипломатів. Сторони відзначили, що не досягли прориву в переговорах, хоча і домовилися про відновлення спільної роботи 27 травня 2010 року.

Високопоставлені джерела у Ватикані різко розкритикували поведінку ізраїльського керівництва, яке "вже 15 років не може прийняти якесь рішення". Як повідомляє газета Ma`ariv, ті ж джерела стверджують, що якщо вихід із ситуації не буде знайдений найближчим часом Ватикан може розірвати дипломатичні відносини з Ізраїлем.

В ході багатолітніх переговорів між Ізраїлем і Святим Престолом обговорюється доля більш  як 100 священних місць християнства, яким, як вважають у Ватикані, Ізраїль повинен був би надати спеціальні гарантії збереження і захисту в майбутньому. Сьогодні переговори сконцентровані на 6 священних місцях: храмі Благовіщення в Назареті, саду Гефсиманському в Єрусалимі, горі Табор, горі Блаженств, Церкві Множення Хлібів і Риб на Тіверіадському озері і Капернаумі.