Наступна зустріч глав конфесій, які є членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, відбудеться у другій половині жовтня у форматі виїзного засідання Ради на Святій Землі – в Єрусалимі (Ізраїль). Як повідомляє Інститут релігійної свободи, відповідна пропозиція чергового Головуючого у ВРЦіРО, Головного рабина м.Києва та України Якова Дов Блайха підтримала решта членів Ради.

Організаційні питання майбутньої поїздки стали предметом обговорення на засіданні Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яке пройшло 6 жовтня 2009 року у приміщенні Головної синагоги міста Києва.

Учасники зустрічі ознайомились з програмою перебування делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій у  Ізраїлі, яка розрахована на кілька днів та окрім робочого засідання Ради передбачає низку зустрічей з найвищими посадовими особами країни, Головними рабинами Ізраїлю та іншими поважними особами. Як передбачається, виїзне засідання ВРЦіРО у місті Єрусалимі дозволить не тільки поділитися успішним досвідом міжконфесійної співпраці в Україні з представниками Ізраїлю та зацікавленими журналістами, але й сприяти розвиненню міжрелігійних, міждержавних та культурних зв’язків між обома країнами.

На засіданні Секретаріату ВРЦіРО представники конфесій також заслухали інформацію заступника голови Держкомнацрелігій Миколи Новиченка щодо підготовки законодавчих змін у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій. Всі присутні погодились з необхідністю першочергового опрацювання проекту Концепції державно-конфесійних відносин в Україні, яка має стати підґрунтям для подальшого вдосконалення чинного законодавства України.

Відео дня

У зв’язку з цим Секретаріат Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій ухвалив рішення спрямувати до Президента та Прем’єр-міністра України звернення з проханням зняти з планів законопроектних робіт на 2009 рік вимогу щодо розробки нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Крім цього, учасники засідання ознайомились з рішенням Уряду та відповідною постановою НКРЕ про ціни на природний газ для потреб релігійних організацій. Поряд із загальним позитивним сприйняттям цих актів члени Секретаріату ВРЦіРО розглянули окремі проблемні питання, які стосуються коректності практичного застосування ухвалених рішень по відношенню до тарифікації природного газу, який використовується для побутових потреб та соціальної діяльності релігійних організацій.

За результатами обговорення цього питання представники конфесій ухвалили рішення спрямувати Прем’єр-міністрові України Юлії Тимошенко листи подяки за перші реальні кроки Уряду у вирішенні багаторічної проблеми, пов’язаної з необхідністю встановлення справедливих та співрозмірних цін на природний газ для потреб релігійних організацій.

Також на засіданні представники Церков і релігійних організацій розглянули проект звернення щодо убезпечення дорожнього руху, який має на меті привернути увагу держави та суспільства до необхідності забезпечити безпеку на автошляхах України. Після обговорення даний документ вирішили доповнити і підготувати до чергового засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

В засіданні Секретаріату ВРЦіРО взяли участь повноважні представники Об’єднання іудейських релігійних організацій України, Української Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн – баптистів, Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників, Української Уніонної Конференції Церкви адвентистів сьомого дня, Української Християнської Євангельської Церкви, Союзу вільних церков християн євангельської віри України, Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України та Духовного управління мусульман України.