З 31 серпня по 2 вересня 2009 року в столиці Білорусі проходив перший регіональний форум релігійних організацій держав Європи і Середньої Азії в сфері народонаселення і розвитку, що зібрав більш як 80 учасників з 22 країн.

Організатором форуму виступив Фонд ООН в галузі народонаселення (ЮНФПА), який здійснює свою діяльність щодо захисту материнського здоров`я, боротьби з поширенням ВІЛ/СНІДу, гендерного насильства, бідністю, сприянню рівному доступу людей до соціальних і економічних благ впродовж 30 років в більш ніж 70 країнах світу.

Форум об`єднав представників християнських Церков, інших релігійних організацій, громад і груп, які поділилися багатолітнім досвідом роботи в сферах соціального служіння, милосердя, духовної освіти, захисту родинних цінностей і традиційної моралі.

Відео дня

З вітальним словом до присутніх звернувся Патріарший Екзарх Білорусі митрополит Мінський і Слуцький Філарет, який відзначив важливість обговорення питань, пов`язаних із захистом сім`ї і родинних цінностей, а також розповів про наявний досвід роботи в Білорусі міжконфесійної місії «Християнське соціальне служіння». «Саме сім`я, як об’єднуюча ланка народу; саме система взаємин її членів, а також позиція держави стосовно інституту сім`ї були і залишаються в історії людського роду тим мірилом, яким визначається життєздатність суспільства в цілому, ступінь соціально-політичної розвиненості держави і характер міжособистісних зв`язків людей і поколінь», – вважає владика.

Учасники форуму обговорили напрямки взаємодії і партнерства релігійних громад і ЮНФПА, виробили рекомендації для подальшої співпраці, а також перспективи створення міжрелігійної мережі з питань розвитку і народонаселення на регіональному і міжнародному рівні.