Мечеті американського штату Вірджінія в Рамадан переповнені віруючими, тому частина мусульман приходить молитися в синагоги, повідомляє Седмиця.Ru.

"Ми молимося, а опісля декілька годин вони зустрічають Шабат і моляться самі" - говорить Різван Джака, духовний лідер громади мечеті в Стерлінгу, в інтерв`ю "Washington Post".

Торік мусульманське співтовариство теж орендувало синагоги, щоб вміщати зростаюче число практикуючих мусульман. У Вірджінії є декілька мечетей, але вони ніяк не вміщають всіх бажаючих. Тому мусульманам доводиться, окрім синагог, орендувати зали для урочистих прийомів в готелях і офісні майдани.

Відео дня

"Наше співтовариство численне, але не володіє великими грошима", - говорить один з місцевих мусульманських лідерів Мухаммад Мехбуб.

Багато хто вважає, що проведення намазів-таравіх (спеціальний намаз місяця Рамадан) в іудейських синагогах допомагає поліпшити відносини між двома релігійними співтовариствами Америки. "Пророк Ісайя говорить, що наші будинки мають бути місцями молитви для всіх людей - говорить рабин Роберт Носанчук з іудейської конгрегації Північної Вірджінії. - Не знаю, чи міг Ісайя уявити, що ми прийматимемо в синагозі на Рамадан, але в цьому і є основна ідея".

Проведення намазів в синагозі допомогло культурному обміну між співтовариствами – зокрема імам і рабини періодично мінялися місцями і проводили проповіді на тему спільних цінностей для іудеїв і мусульман.