Фото ria.ru

Патріарх Константинопольський Варфоломій у середу прибуває на Крит проводити Всеправославний Собор, повідомила прес-служба Собору.

"Православна церква усього світу збирається зробити перший крок у напрямку історичної єдності на Криті. Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій прибуде на грецький острів 15 червня о 13 годині, де він скличе Святий і Великий Собор Православної Церкви, який стане першими зборами предстоятелів Православних Церков усього світу за останні 1000 років. Інші Представники Автокефальних Православних Церков прибудуть 16 червня", — йдеться в повідомленні.

Теми порядку денного Собору були предметом обговорення на протязі більш 50 років у роботі міжправославних підготовчих комісій і Всеправославних передсоборних нарад.

Відео дня

В рамках підготовки до Всеправославного собору патріарх Константинопольський Варфоломій скликав Зібрання предстоятелів православних помісних церков у православному центрі Константинопольського патріархату в Шамбезі (Женева) з 21 по 28 січня 2016 року, повідомили в прес-службі.

Кілька місяців тому було заплановано провести також мале зібрання предстоятелів 17 червня.

У понеділок Руська православна церква (РПЦ) слідом за низкою інших помісних церков — Болгарською, Антіохійською, Грузинською та Сербською — запропонувала перенести запланований на другу половину червня Всеправославний собор. Ієрархи РПЦ висловили стурбованість відсутністю "згоди блаженніших предстоятелів всіх загальновизнаних помісних автокефальних православних церков" брати участь у соборі. У свою чергу в оргкомітеті Собору заявили, що рішення РПЦ не вплине на його проведення.

РИА Новости