щ

10 лютого в приміщенні митрополичих палат Святої Софії відбулося засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Члени Ради розглянули релігійну ситуацію в Криму і на Донбасі в контексті військової агресії проти України та актуальні питання державно-конфесійних відносин, повідомляє ІРС.

Від цього засідання головування у ВРЦіРО переходить до Української Уніонної Конференції Церкви адвентистів сьомого дня.

Як повідомляє офіційний сайт УПЦ, від Української Православної Церкви в засіданні взяв участь Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Відео дня

Про стан державно-конфесійних відносин присутнім розповів голова Департаменту у справах релігій та національностей А.Юраш. Під час дискусії митрополит Антоній наголосив на необхідності дотримання принципу рівності всіх конфесій перед законом. Також учасники засідання висловили стурбованість з приводу скасування Верховною Радою України Національної експертної комісії з питань суспільної моралі.

Присутні заслухали інформацію про підготовку візиту до України делегації Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ) з Женеви в березні цього року задля вивчення можливої ролі цієї відомої міжнародної міжконфесійної організації в сприянні встановленню миру в Україні. Підготовкою цього візиту займається Українська Православна Церква.

Під час засідання відбулася також зустріч з керівництвом Світового Конгресу Українців. Йшлося про поглиблення співпраці української діаспори з громадськими та релігійними об’єднаннями України. Члени ВРЦіРО прийняли також «Звернення про обов’язок допомагати у захисті Батьківщини».

За повідомленням ІРС, старший єпископ Церкви християн віри євангельської України Михайло Паночко зауважив, що після Майдану мало б бути більше діалогу і зустрічей між представниками влади і суспільства. За його словами, за останні 9 місяців також не було жодної серйозної зустрічі з Президентом України.

“Нас непокоїть відсутність діалогу з органами державної влади. Нам бракувало обміну думками з парламентарями, щоб зрозуміти один одного”, – додав Глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук). Він також підтримав ідею проведення широкого обговорення питання доцільності ліквідації НЕК з питань захисту суспільної моралі, яке заплановано на понеділок, 16 лютого, у будівлі парламенту.

Також глави Церков і релігійних організацій висловили негативну оцінку рішення Верховної Ради ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. Релігійні діячі особливо стривожені тим, що парламентарі ухвалили відповідний закон без проведення широкого діалогу із суспільством та ігноруючи позицію релігійної спільноти.

При цьому глава Української Лютеранської Церкви єпископ В’ячеслав Горпинчук запропонував звернутися до Президента України з проханням накласти вето на закон про ліквідацію Комісії з тим, щоб провести необхідне громадське обговорення цієї ініціативи.