На папську месу до Брно прийшли 120 тис. чоловік

28 вересня католики вшановують св.Вацлава

У другий день свого візиту в Чеську Республіку Папа Римський Бенедикт XVI здійснив месу просто неба в місті Брно. Як повідомляє Reuters, на богослужінні були присутні близько 120 000 чоловік. Багато хто з них приїхав до Чехії з сусідніх Словаччини, Угорщини і Польщі.

Чехія - одна з атеїстичних країн Європи. Під час останнього соціологічного дослідження кожен другий громадянин країни заявив, що не вірить в Бога, і лише третина населення ходить в церкву. Тому в своїй проповіді Бенедикт XVI закликав чехів повернутися до віри.

«Історія продемонструвала, до якої безглуздості доходить людина, коли виключає Бога з контексту свого вибору і своїх дій, і як важко побудувати суспільство, натхненне цінностями добра, справедливості, братерства, бо людина вільна, і свобода її крихка, - заявив Папа. - Ваша країна як і інші народи, живе в культурних умовах, що часто представляють радикальну загрозу вірі, а отже - і надії... Технічний розвиток і вдосконалення соціальної структури важливі і необхідні, але їх недостатньо для того, щоб забезпечити моральний добробут нації. Людина має бути позбавлена від матеріальних тягарів, але набагато важливіше, щоб вона була врятована від зла, що притлумлює його дух».

З Брно понтифік повернувся до Праги, де зустрівся з лідерами різних релігійні громад Чехії. Історія християнства - це історія Європи, заявив Папа, звертаючись до учасників зустрічі. «Її поняття про справедливість, свободу і соціальну відповідальність, а також культурні і юридичні інститути створені для збереження цих ідей, були сформовані її християнським спадком».

28 вересня Католицька Церква ушановує пам`ять св. Вацлава - небесного заступника Чехії. Цього дня Бенедикт XVI приїде в розташоване недалеко від Праги місто Старий Болеслав, де святий прийняв мученицьку смерть, і відслужить там месу. Потім понтифік проведе зустріч з чеським єпископатом в Празі, після чого відбуде до Рима.