ак

Папа Франциск проголосив блаженним Католицької Церкви свого попередника Папу Павла VI. Урочистий акт беатифікації відбувся в неділю, 19 жовтня 2014 р., під час Святої Меси з нагоди закриття ІІІ Надзвичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, повідомив сайт Радіо Ватикану.

Джованні Баттіста Монтіні – Папа Павло VI, який протягом 15-ти років, від 1963 до 1978, здійснював Петрове служіння, народився в м. Кончесіо в північноіталійській провінції Брешя 26 вересня 1897 року.

 Маючи 23 роки, отримав пресвітерське рукоположення, а 1923 року поступив на дипломатичну службу Апостольської Столиці, працюючи у Варшавській Нунціатурі. Згодом працював у Державному Секретаріаті Святого Престолу, а від 1954 року – призначений Архиєпископом Мілану. Через 4 роки святий Іван Павло ХХІІІ увів його до Колегії Кардиналів, а 1963 року Джованні Монтіні обраний Наступником святого Петра, прийнявши ім’я Павло VI.

Відео дня

Його понтифікат припав на період Другого Ватиканського Собору, який він успішно допровадив до кінця, на здійснення реформ, впроваджених Собором, що вимагало вірності Євангелію та переданню та відкритості на знаки часу.

Папа Павло VI заснував ватиканський Синод Єпископів, започаткував Апостольські Подорожі, відвідавши Святу Землю, Індію, осідок ООН, Туреччину, Океанію, Уганду і Далекий Схід. Був автором шести енциклік, найвідомішими з яких є соціальна «Populorum Progressio» та присвячена сім’ї й контролю над народжуваністю «Humanae vitae».

Важливим вкладом у сучасну історію Церкви стала відкритість на діалог з іншими християнами, зокрема, історична зустріч з Константинопольським патріархом та взаємне зняття екскомунік.

Відійшов по вічну нагороду 6 серпня 1978 року.