4

Католицька єпархія французького Руана святкує цього року 1000-річний ювілей хрещення короля вікінгів св. Олафа Харальдссона.

19 жовтня в кафедральному соборі Руана архієпископ Руанский і примас Нормандії Жан-Шарль Декюб очолить урочисту Месу в пам'ять про знакову подію. Йому буде співслужити єпископ Осло і апостольський адміністратор Тронхейма Берн Ейдсвіг, пише kipa / apic.

Мощі св. Олафа будуть виставлені для поклоніння в крипті руанского собору.

Відео дня

У день хрещення св. Олафа в Руанської опері виступлять французькі і норвезькі хори.

Католицька єпархія Руана святкує ювілей хрещення Олафа з ініціативи Лютеранської Церкви Норвегії. Св. Олаф глибоко шанується норвежцями. Вони іменують його «вічним королем» своєї країни. За словами настоятеля руанского собору Кристофора Потеля, «ставши християнином, він об'єднав Норвегію».

Король Норвегії Олаф II Харальдссон - один з найбільш шанованих у Норвегії святих - народився в 995 р у родині вестфольдского конунга Харальда Гренландца.В 1009-1013 р він бився в Англії спочатку на стороні датчан, потім - на стороні англосаксів. У 1014 році він був хрещений у Руані єпископом Робертом. 1015 р Олаф разом з єпископом Зиґфрідом виїхав до Норвегії, де його проголосили королем.

Багато років свого життя Олаф провів у боях, які стали наслідком міжусобиць. У 1030 р у спробі повернути собі престол він був убитий у битві з військом норвезької родової знаті.

Олаф II Харальдссон був канонізований у 1031 г. «за згодою всього норвезького народу». Він є останнім за часом західним святим, шанованим також і на християнському Сході як хреститель і просвітитель норвежців.

Седмица.Ru