1

Папа Франциск на Святій Месі під час проповіді, яку він виголосив у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» 4 вересня сказав, що коли людина зустрічає Ісуса Христа, ця зустріч дає християнинові силу для того, щоб звіщати Господа іншим людям. 

Папа Франциск процитував слова святого апостола Павла із його першого послання до Корітнян, де він запрошує вірних Корінту, зокрема тих, які вважають себе мудрими, стати «дурними, щоб зробитися мудрим, бо мудрість цього світу – глупота у Бога» (1 Кор. 3, 18-19). 

Папа Франциск зазначив, що апостол Павло не хвалився своїми знаннями, що від здобув під час навчання у найвідоміших на той час професорів, а лише своїми гріхами. А в іншому місці він каже, що хвалиться «у Христі і то розп’ятому».

Відео дня

Як підкреслив Єпископ Риму, від зустрічі наших гріхів із Христом Господом випливає спасенна Божа сила для людини. А якщо та зустріч не відбувається, то особа не має сили для переміни. «Коли забувається про цю зустріч, яку ми мали у житті, то ми стаємо світськими, хочемо говорити про Божі речі мовою світу; це не потрібно, це не дає життя», – мовив Святіший Отець. 

Далі Папа вказав на апостола Петра, який під час чудесної риболовлі також мав нагоду пережити подібну зустріч з Христом, бачачи та усвідомлюючи свої гріхи. Він побачив силу Ісуса та свої гріхи, саме тому впав до ніг Спасителя, промовивши: «Іди від мене, Господи, бо я грішна людина».

Саме у цій зустрічі є спасіння: коли мій гріх зустрічається із Спасителем.  Занепад церков, парафій, християнського виховання – це усе наслідок того, що у житті християн не відбулося тієї спасаючої зустрічі, яка здатна оновити людину, перемінивши її серце. 

На закінчення Єпископ Риму заохотив кожного запитати себе: «А чи я здатний сказати Господеві: «Я грішна людина», але не теоретично, але визнаючи «конкретний гріх»? І чи я спроможний вірити, що саме Він, Своєю кров’ю, спас мене від гріха й дав мені нове життя? Чи я довіряю Христові?» 

За матеріалами сайту "Радіо Ватикан"