На Тернопільщині відзначили 430-ту річницю від заснування дерев’яного храму Пресвятої Трійці, який входить до трійки найстаріших храмів України.

Як повідомили кореспонденту УНІАН, урочистості відбулися у селі Заболотівка Чортківського району, участь у них взяли представники місцевої та обласної влади, жителі села.

Урочисту архиєрейську літургію очолив єпарх Бучацький Української греко-католицької церкви владика Дмитро Григорак.

Відео дня

«Більше ніж чотири століття тому у цій церковці відправили першу Святу літургію. Важко порахувати скільки разів тут заносили молитви наші предки за цей час. Саме завдяки їм, їхній праці, молитвам, жертовності ми маємо таку чудову святиню», – сказав під час проповіді отець Дмитро.

Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Леонід Бицюра під час виступу наголосив, що храм є унікальною пам’яткою не лише області, а й цілої держави, відтак висловив подяку та шану всім, хто доклався до збереження святині до наших днів.

За словами сільського голови села Заболотівка Михайла Фойдюка, перша згадка про храм датується 1584 роком. Будували святиню сімнадцять родин.

У храмі до наших часів чудово зберігся вирізьблений іконостас, старовинні вишивки, престіл. За радянських часів деревяна церква була закрита, однак парафіяни молилися біля храму. У радянський період усі ікони, фігурки, церковні книги люди переховували по власних домівках, а із здобуттям Україною незалежності повернули знову усе назад у церкву.