Найдавніше абатство Західної Європи - швейцарський монастир св. Маврикія святкує 1500-річний ювілей. Святкові заходи проходять з весни цього року і до 22 вересня 2015 р., повідомляє «Седмиця» з посиланням на kipa/apic.

Виставки реліквій і скарбів монастиря в Луврі і соборі Паризької Богоматері у березні відкрили низку ювілейних урочистостей. У Базиліці мучеників освятили каплицю. До ювілею пройде презентація фільму про абатство і відкритий конкурс відео для молоді.

Відео дня

22 вересня відбудеться відкриття ювілейного року абатства. 28 вересня тут відбудеться органний концерт, прозвучать твори Баха, Дворжака і Пуленка. Протягом святкового року заплановано низку концертів, фестиваль, виставки предметів із скарбниць монастиря.

Спеціально до ювілею збільшено виставковий зал абатства, серед експонатів якого скарби, що представляють найбільшу цінність Сен-Моріс: шкатулка Теодорика епохи Меровінгів, глечик для води епохи Каролінгів, Дароносиця із золота, прикрашена перлами, коштовним камінням, ковчег з кришталю з частинками Тернового вінця.

Роком заснування храму св. Маврикія вважається 515 р. Популярність монастирю принесли мощі святих мучеників римського легіону, очолюваного св. воїном Маврикієм, які прийняли Християнство і вбитих за відмову виступити проти братів по вірі.

В ході розкопок на території монастиря були відкриті баптистерій IV-V ст., 4 церкви епохи Каролінгів, побудовані один за одним з V по XI ст., і склепи, що датуються IV-VIII ст. Нинішня церква була збудована в XVII ст., а вежа датується XI ст.