Глава Української греко-католицької церкви Святослав закликає українців не боятися захищати свою Батьківщину.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава УГКЦ сказав сьогодні в Івано-Франківську на прес-конференції.

«Ми просимо Бога, щоб українці не боялись захищати свою Батьківщину», - сказав глава церкви. 

Відео дня

За його словами, ми вперше ”в повоєнні роки зустрілись із ситуацією, коли потрібно своє життя віддавати, кров проливати за незалежність своєї Батьківщини”. 

”В таких обставинах, очевидно, люди відчувають страх, люди відчувають непевність, не знають, що завтра з ними станеться. Чи цей конфлікт буде згасати чи погіршуватися, - наголосив Глава УКГЦ Святослав. - Тому слово, яке сьогодні церква несе - це слово надії. Надії на те, що Бог є з нами. Що сила Божа здатна загасити будь-які конфлікти, будь-які протистояння. І той народ, який надіється на Бога, з одного боку є непереможним. А з іншого боку, він здатний захистити свою країну, свою державу”.

На його думку, у церкві нині є ”два заклики”. ”Хочемо, щоб наше духовенство було сьогодні з нашим військом, - сказав Патріарх УГКЦ, - Адже ми сьогодні відповідаємо за духовні потреби військовослужбовців. З іншого боку ми просимо, щоб українці не боялися захищати свою Батьківщину. Ми знаємо як ця часткова мобілізація, оголошена нашим президентом, Верховною Радою України, по-різному була сприйнята. Але ми мусимо сьогодні захищати свою Батьківщину. За нас Україну ніхто не захистить”.

Відповідаючи на запитання про біженців, блаженійший Святослав наголосив, що їх ”треба сприймати як братів і сестер”. ”Не маємо права ділити українців на східняків і західняків, - зауважив він. - Не маємо права казати: хто більше, а хто менше має захищати Україну. Ми сьогодні маємо дивитись на ті обставини суспільного життя очима християнської солідарності. Тільки, коли будемо разом, будемо єдині, тоді наша держава зможе подолати усі виклики, які стоять перед нами”.

Глава УККЦ Святослав події на Донбасі назвав ”великою трагедією”. ”Це велика трагедія, - додав він. - Кожного дня ми чуємо про нові жертви. Ми не маємо права звикнути до вбивства, ми не маємо права сприймати повідомлення про смерть через призму статистики. Тому, що за кожною вбитою особою: чи це військовослужбовець чи це мирний житель Луганська чи Донецька - стоїть особа, стоїть драма сім`ї, рідних і близьких. Тому не маємо права спокійно сприймати таку інформацію, а робити все, щоб зупинилось кровопролиття”.

”Як це зробити? Ми сьогодні не маємо простого рецепту. На складні питання - немає простих відповідей. Але ми християни, ми молимось і ми відчуваємо силу тої молитви як Господь Бог за останні півроку нас вислуховує. Ми як християни оцю трагедію поручаємо в руки Божі і молимось і служимо ближньому”, - зазначив глава церкви.

Сьогодні глава УГКЦ взяв участь у Всеукраїнській прощі до чудотворної ікони Галицької Божої Матері і в освяченні єпископа-помічника Івано-Франківського митрополита Йосафата Мощича.