1

Презентація антології поезій під назвою «Серця живе джерело» відбулася 16 липня у приміщенні фундації «Справа Патріарха Йосифа», що по вул. Листопадовій, 7. До збірки увійшли твори різних авторів, присвячені Блаженнішому патріархові Йосифу.

Отець Марко Семеген, президент релігійного товариства «Свята Софія», у вступному слові розповів про актуальність постаті патріарха Йосифа в сучасних реаліях українського суспільства. За його словами, патріарх був живим прикладом непохитної людини, яку переслідувала радянська тоталітарна система. «Ні святої віри, ні духа його вона не захитала, ні не зламала. "Через терни до зірок" − саме такий шлях пройшов патріарх Йосиф, який вірно і віддано служив Україні та Церкві до кінця життя», − зазначив о. Марко.

Автор вступного слова до книги п. Ірина Іванкович, виконавчий директор товариства «Свята Софія», висловила сподівання, що презентація антології поезій надихне молодь до вивчення багатої спадщини патріарха Йосифа.

Відео дня

Відтак особисті спогади про зустрічі з патріархом розповіла п. Ірина Борко. Вона поділилася враженнями про миті дитинства, коли приносила гостинці від матері для о. Йосифа - саме так вони його називали. Розповіла про знущання, яких зазнавав патріарх на засланні: «Особливо запам’ятала, як прийшла освячувати паску на Великдень, а отець Йосиф навколішки непорушно молився, і вся спина в нього була обпльованою. Коли я запитала, що трапилося, він відповів, що так із ним поводяться ті люди, які хочуть, щоби він молився за них».

Ірина Борко згадала, як перед від’їздом патріарх Йосиф її висповідав і дав Святе Причастя. Також показала одну із сімейних реліквій − портрет Йосифа Сліпого, який він підписав на засланні.

На презентації були учениці християнського колегіуму «Знамення» із с. Зарваниця, які натхненно продекламували декілька віршів з антології.

Публікація підготовлена до 50-ліття звільнення з неволі ісповідника віри патріарха Йосифа. Вона є третім, доповненим і виправленим виданням (попередні – 1995, 2000), в якому зібрано все найкраще з поетичного доробку 19 авторів як з України, так і з діаспори.

Упорядники книги: академік НАНУ Леонід Рудницький та директор Інституту філології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника проф. д-р Степан Хороб. У книзі також вміщено ґрунтовну статтю д-ра Ірини Іванкович «Літературні виднокола Патріярха Йосифа Сліпого». А все видання збагачено репродукціями картин відомого митця діаспори Юрія Гури.

Видання здійснене за сприяння релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» (США).

Сайт Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія УГКЦ