Блаженний священномученик о. Климентій Шептицький

Керівництво архіву Служби безпеки України передало УГКЦ копії архівних кримінальних справ стосовно блаженного священномученика Климентія Шептицького та о. Омеляна Горчинського. Раніше вільного доступу до цих документів не було.

 Передача копій документів відбулася в рамках навчально-практичного семінару "Мученики – джерело свободи Церкви", що пройшов у Василіанському монастирі у смт Брюховичі, що поблизу Львова.

За словами директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Ігоря Кулика, до документів радянського періоду щодо репресій священнослужителів буде надано вільний доступ та здійснено максимальне сприяння у роботі:

Відео дня

- Архів СБУ сприяє беатифікації та канонізації українських святих. Ми готові до співпраці для виявлення, копіювання та передачі УГКЦ всього масиву архівних матеріалів, що зберігається у ГДА СБУ та стосується репресій проти Церкви, зазначив Кулик.

Як відомо, у 2001 році в УГКЦ були визнано священномучениками 26 осіб, які постраждали в часи комуністичного переслідування в Україні в 1935—1973 рр., та загинули як мученики за віру.

gazeta.ua