У  Ватикані 12 травня повідомлено про те, що Папа Франциск підніс дотеперішню Єпархію святого Івана Христителя УГКЦ в Бразилії з осідком у Куритибі до статусу Архиєпархії та митрополичого осідку. Першим архиєпископом-митрополитом призначено дотеперішнього Єпарха владику Володимира Ковбича, ЧСВВ.

Одночасно, повідомлено про те, що Папа Франциск створив Єпархію Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ з осідком у Прудентополі, виокремивши її територію з новоствореної Архиєпархії святого Івана Христителя та підпорядкувавши її цьому митрополичому осідку. Першим Єпархом новоствореної Єпархії призначено владику Мирона Мазура, ЧСВВ, дотеперішнього єпископа-помічника Куритибської єпархії УГКЦ.

Історія УГКЦ в Бразилії розпочалася з прибуттям до цієї країни місіонерів-василіян, які приїхали слідом за мігрантами, які понад 120 років тому вирушили за океан у пошуках кращої долі. Невдовзі приїхали також Сестри Служебниці. Апостольський Екзархат для вірних візантійського обряду в Бразилії 1962 року створив святий Папа Іван ХХІІІ, а через 9 років його піднесено до гідності Єпархії.

Відео дня

Першим єпископом був владика Йосиф Мартинець, ЧСВВ. Після нього, впродовж майже 30 років, від 1978 до 2006, єпархію очолював владика Єфрем Кривий, ЧСВВ, а від 2006 року правлячим єпископом став владика Володимир Ковбич, ЧСВВ, три роки раніше призначений єпископом- коадютором. У грудні 2005 року повідомлено про призначення владики Мирона Мазура, ЧСВВ, Єпископом-помічником Куритибської єпархії.

Радіо Ватикан