21 січня, в день, коли Католицька церква відзначає пам'ять св. Агнеси, в базиліці на Via Nomentana в Римі, де похована свята мучениця, було скоєно традиційне благословення Папою Римським ягнят, шерсть яких буде використана для виготовлення паліум для нових архієпископів-митрополитів Католицької церкви. Папа Франциск вперше у своєму житті брав участь у цьому чині. Про це повідомили у прес-службі Ватикану.

Паліум - білий вовняний шарф, прикрашений шістьма чорними хрестами. Це літургійне вбрання, яке носять Папа Римський і архієпископи-митрополити найбільших архиєпархій Католицької церкви. Паліуми зберігаються у ковчезі в соборі св. Петра, і понтифік дарує їх новим архієпископам в день пам'яті св. апостолів Петра і Павла на знак єдності з Апостольським престолом.

Відео дня

Черниці римського жіночого монастиря св. Лаврентія за традицією розводять ягнят, яких дарують Папі Римському регулярні каноніки Латерана на свято св. Агнеси, замученої за Христа в 305 р. і зображуваною з ягнятами, відповідно до традиційної іконографії.

Sedmitza