У Тернопільській області в храмах Української греко-католицької церкви запроваджують молебні за мир і спокій у державі. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі Тернопільсько-Зборівської єпархії Української греко-католицької церкви, відповідне рішення було прийнято сьогодні єпископом Тернопільсько-Зборівським Василієм Семенюком під час зустрічі з духовенством єпархії в зв’язку з подіями в державі.

«У час, коли Україна є у небезпеці, прошу усіх священиків та вірних посилено молитися. Зобов’язую усіх після кожного богослужіння молитися 3 молитви «Отче наш» та 3 молитви «Богородице Діво» за український народ та мир і спокій у нашій державі, священикам поручаю проводити з вірними чування, а також кожного у приватних молитвах щиро просити Господа Бога, аби Він зглянувся на нашою нацією та дарував їй правдиву свободу», - сказав Семенюк.

Відео дня

У Тернополі відповідні молебні проходитимуть щодня крім неділі в катедральному соборі Непорочного зачаття пресвятої Богородиці о 13.00.

Єпископ також повідомив, що завтра, 22 січня, в День Соборності України, згідно з благословенням Блаженнішого Святослава, у кожному храмі УГКЦ відбудуться літургії за український народ, його соборну державу та буде зачитано звернення Блаженнішого Святослава з нагоди Дня Соборності.

Довідка УНІАН. День Соборності — відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз`єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

У цей день також прийнято згадувати подію, яка відбулась 22 січня 1918 р. - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Офіційно свято відзначалося з 1999 року згідно з Указом Президента України «Про День соборності України».

30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича було скасовано День Свободи (22 листопада), встановлений у 2005 році на честь дня початку Помаранчевої революції і 

День соборності (22 січня). Натомість встановлено 22 січня «День Соборності та Свободи України».