Президент Світового конгресу українців Евген Чолій направив лист до міжнародної спільноти із закликом засудити погрози владних структур України на адресу УГКЦ.

Як повідомили УНІАН в СКУ, у листі завертається увага до листа першого заступника міністра культури Тимофія Кохана від 3 січня, який попереджає главу Української греко-католицької церкви патріарха Святослава Шевчука про можливість порушення перед судом питання про заборону діяльності УГКЦ, якщо її духовенство не припинить релігійні відправи на Майдані в Києві.

У зверненні до міжнародної спільноти СКУ заявив про підтримку заяви патріарха Святослава: “Ми переконані, що молитва за мир разом із тими, хто в мирний спосіб виявляє своє бажання жити у правовій державі, – це є відповідне місце для молитви. Для цього не потрібно якогось окремого дозволу державної влади”.

Відео дня

Також президент СКУ вислав лист до Президента Віктора Януковича із закликом негайно і недвозначно відкликати лист першого заступника міністра культури.

«Світовий конгрес українців закликає міжнародну спільноту засудити погрози владних структур України придушити релігійну свободу в Україні, - заявив Чолій. - Ми також закликаємо Президента та владні структури України відкликати всі погрози в бік УГКЦ».

Як повідомляв УНІАН, 13 січня глава УГКЦ Святослав (Шевчук) заявив, що Міністерство культури погрожує призупинити діяльність церкви через публічні богослужіння на столичному Майдані Незалежності. На підтвердження він показав офіційний лист міністерства від 3 січня, в якому йдеться, що представники церкви не мають права проводити богослужіння на головній площі Києва без дозволу столичної влади. Водночас глава УГКЦ наголосив, що церква не є учасником політичних подій, однак вона «не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку», а тому присутня на Майдані.