Депутат польського Сейму Мирослав Сич закликав Президента Віктора Януковича та український уряд припинити тиск на Українську Греко-католицьку церкву через підтримку її духовними особами акцій протесту проти чинної влади та за європейську інтеграцію України.

Про це йдеться в його заяві, яка є в розпорядженні УНІАН.
”Як вірний УГКЦ у Польщі та представник української спільноти у польському Сеймі звертаюся до Президента та уряду з закликом утриматись від дій, котрі служать загостренню суспільного конфлікту та поглибленню політичної кризи в Україні”, - написав він.

Сич, котрий за походженням є українцем, відзначив, що його обурило повідомлення про попередження українським міністерством культури УГКЦ про можливість делегалізації церкви та назвав це ”безпрецедентний актом брутального порушення прав релігійної свободи”.

Відео дня

”Не витримує жодної критики заява влади, що священики УГКЦ на Майдані в Києві порушують закон про релігійну свободу. Насправді є навпаки, вони би порушували, якби відмовляли вірним у служінні”, - відзначив депутат, котрий у Сеймі Польщі представляє партію влади ”Громадянська платформа” (РО).

Він також назвав невипадковим те, що влада вибрала саме УГКЦ об`єктом свого тиску, нагадавши, що цю церкву хотіла знищити ще радянська влада.

”Удар в УГКЦ є спробою залякати його ієрархів, духовенство та вірних та має на меті змусити їх припинити мирний протест та духовно підтримувати сотні тисяч українців, котрі протестують”, - відзначив Сич.
Депутат також назвав необхідною підтримку священиків для того, аби акції протесту за європейську інтеграцію України та проти брутального поводження міліції з мітингувальниками зберігали свій мирний характер.