Свято на Прикарпатті: освячено унікальну ікону «Цілителька душ і тіл наших»
Свято на Прикарпатті: освячено унікальну ікону «Цілителька душ і тіл наших»

Свято на Прикарпатті: освячено унікальну ікону «Цілителька душ і тіл наших»

13:09, 27.12.2013
6 хв.

Помолитись біля джерела благодаті в день освячення ікони зібралося багато прочан. Літургію відправляло духовенство УГКЦ Рогатинщини. ФОТОРЕПОРТАЖ.

Під урочистий передзвін 22 грудня до храму святого Миколая, що у селі Кліщівна Рогатинського району Івано-Франківської області, внесли унікальну ікону Божої Матері «Цілителька душ і тіл наших».

Освятив її архієпископ митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин. Він же очолив  літургію у співслужінні чисельного духовенства Рогатинщини.

Відео дня

Унікальність ікони - в її надважливій композиції. А ще - у великій духовній силі. Адже крім самого образу Богородиці Цілительки у центр ікони вмонтовано реліквію-часточку Покрову (Ризи Пресвятої Богородиці). Доповнюють ікону образи, мощі та реліквії святих - цілителів душі і тіла.

Тож приклоняючись до ікони прихожани водночас торкаються мощів святих Пантелеймона та Спиридона, святих мучеників-безсрібників братів Косми та Даміана, святих Кіприяна та Юстини, які написані по правицю та ліворуч образу Богородиці Цілительки.

Увінчують ікону Спас Нерукотворний, праворуч та зліворуч - Архангели Рафаїл та Михаїл, а поміж них зображено пророка Іллю, який живим вознісся на вогненій колісниці в небеса. В цей час на його учня Єлесея впав плащ пророка Іллі,через який він отримав подвійний пророчий дар. Часточка плаща Святого пророка Іллі є реліквією цієї ікони.

Сама ікона Богородиці Цілительки є однією з найдавніших, її історія пов’язана з різними дивами. На іконі зображується матір Божа, яка стоїть біля ліжка хворого клірика. Іконографічним сюжетом для чудотворного образу послужив переказ про чудесне зцілення.

Спас Нерукотворний є особливим видом зображення Христа, що представляє Його лик на обрусі. Святий Архангел Михаїл – «Хто яко Бог» - поборює духа зарозумілості, пихатості та первородний гріх. Він є переможцем люцифера та всяких злих духів. Святий Архангел Рафаїл – «Лікарство Боже» прийняв дар від Бога зціляти недуги, лікує незцілені язви сердець і численні хвороби людських тіл. Лікар і цілитель – поборює духа нечистоти, розвпусти та аморальності.

Святий пророк Ілля – один з старозавітних пророків. Дане йому ім`я - Ілля ( кріпость Господня) визначило все його життя. Мощі святого Пателеймона, який за життя був ревнним християнином – лікарем, Господь наділив його силою оздоровляти всякі недуги.

Святий Спиридон ранньохристиянський кіпський святий відомий надзвичайними дивами і допомогою тим, хто втратив останню надію на порятунок. Ще за життя Господь нагородив його даром чудотворення - зціляв невиліковно хворих та виганяв бісів.

Святі мученики-безсрібники брати Косма і Даміан вважали себе служителями Божими, зцілювали людей по їх вірі. Після мученицької смерті їх святість була підтверджена багатьма чудеснми знаменнями милості Божої. Священномученики Кіпрян і Юстина допомагають усім, хто до них звертається з вірою, щоб позбутися злих чар, вроків.

- Феномен мощей, їхня святість, їхня чудодійна сила відомі з давніх християнських часів, і кожний християнин в своєму житті тяжіє до святині і особливо до мощей угодників Божих, бо вірить і уповає, що через них отримає Божу благодать, яка, як відомо, "немічне лікує і виснажене поповнює». Святі мощі з самого початку заснування Церкви Христової є безцінним даром людям для укріплення у вірі, для того, щоб наше життя стало угодним Богові і людям, що нас оточують. Святі мощі є вмістилищем благодаті Святого Духа, який щедро подається тим, хто приходить з вірою. Усвідомлюючи все це, християни з благоговінням та любов`ю поклоняються святиням, полум`яно моляться біля них, цілують їх, просять заступництва перед Богом. Все це є великою допомогою і підтримкою на нелегкому шляху нашого спасіння, -  розповів митрополит Володимир.

У житті нічого не буває випадкового. Страждання, біль, випробування - теж не випадкові. Лише чи хоче людина зрозуміти - для чого це їй? Кажуть, що у нас свої плани щодо нашого життя, а у Бога – свої.

«Бог допускає на нас терпіння, недуги, тілесну неміч,тяжкі не раз болі, прикрі хірургічні операції з любові до нас і для нашого добра. Бо нам терпіння, недуг майже потрібно, і то не тільки майже потрібно, але й усе треба: без них могло б наше життя відступити від Божого закону і ми могли би пропасти навіки. Щоби нас із тої небезпеки рятувати, щоб наставити нас на добру дорогу, щоби ми безпечно ішли дорогою спасення, дає нам Господь Бог тілесні та душевні терпіння. Ми дорогі, є з роду грішників, наша зіпсута природа бунтується проти Божої волі та зводить нас на бездоріжжя. Щасливий той, кому Бог дає нагоду покути, бо наші терпіння і є покутою за наші гріхи» (із пастирського послання митрополита Андрея Шептицького до недужих).Тому й торкається нас рука Всевишнього, навертає до Божого храму.

Ікону виконано на сусальному золоті стане ще одним визначним надбанням церкви. Ікона «Цілителька душ і тіл наших» є власністю парафіяльної громади церкви Святого Миколая у Кліщівні. Як пояснив настоятель храму о. Тарас Федоренко, ця святиня постійно перебуватиме саме у цьому храмі, і уже традиційно щоп`ятниці тут відправляють Акафісти за зцілення душі та тіла. Натхненником створення ікони став виходець з села Юрій Сорока з сім’єю, якому допомогли його друзі - місцеві підприємці. 

Побачити, торкнутись святинь та помолитись біля цього джерела благодаті проїжджають люди не лише з навколишніх сіл, а й з сусідніх районів. А подія освячення, яка зібрала не одну сотню людей, відтепер увійде в історію як села Кліщівна, так і самої церкви.

Галина Богун - для “УНІАН-Релігії”

Фото: Дмитро Падучак

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся