Перед читанням молитви Angelus у свято св. первомученика Стефана Папа Франциск закликав усіх християн помолитися за переслідуваних братів у вірі, повідомляє сайт Радіо Ватикану.

Звертаючись до присутніх на площі Святого Петра за допомогою засобів суспільної комунікації, Святіший Отець зазначив, що літургія поширює урочистість Різдва на вісім днів, а в другий день у радість цього празника включено свято першого мученика Церкви святого Стефана, якого Книга Діянь Апостолів представляє, як «мужа повного віри та Святого Духа. Розповідаючи про його мучеництво, Святе Письмо зазначає, що він «помер як Ісус, просячи прощення для своїх убивць».

«У радісній атмосфері Різдва цей спомин може виглядати недоречним. Адже Різдво – це свято життя, воно вливає в нас почуття спокою й миру; навіщо руйнувати його чарівність згадкою про таке жорстоке насильство?» – зауважив Папа, пояснюючи, що «у світлі віри свято святого Стефана перебуває в повній гармонії з глибоким значенням Різдва. У дійсності, у мучеництві насильство переможене любов’ю, а смерть – життям, – вів далі він. – Церква бачить у жертві мучеників їхнє “народження до неба”. Отож, святкуємо “різдво” Стефана, яке випливає з глибини Христового Різдва. Ісус перемінює смерть тих, які Його люблять, у досвітню зорю нового життя!».

Відео дня

Таким чином, у мучеництві святого Стефана «відтворюється те саме протистояння між добром і злом, між ненавистю й прощенням», вершиною якого був Христовий хрест. А згадка про первомученика «відразу касує фальшивий образ Різдва», отой «казковий і присолоджений», який не відповідає євангельському. Літургія пригадує нам про «справжній сенс Вполочення, єднаючи Вифлеєм з Голготою».

У цьому контексті Римський Архиєрей закликав молитися за «християн, які зазнають переслідувань з причини свідчення, яке дають Христові та Євангелію», які, подібно до святого Стефана, «несправедливо оскаржувані та є об’єктами різних форм насильства». «Це трапляється особливо там, де релігійна свобода ще досі не є гарантованою, або не є до кінця здійснюваною», – сказав він, додаючи, що це трапляється також і в країнах, «які на папері захищають свободу й людські права, але в дійсності, віруючі, особливо, християни зазнають обмеження та дискримінації».

«Для християнина, це не дивина, тому що Христос передвістив це, як слушну нагоду, щоб свідчити», – зазначив Святіший Отець, попросивши перед тим присутніх у тиші помолитися за переслідуваних братів у вірі.

«Маріє, Царице Мучеників, допоможи нам переживати Різдво з тим жаром віри й любові, який сяє у святому Стефанові та всіх мучениках Церкви», – підсумував Папа Франциск.