Напередодні Різдва Христового Папа Римський Франциск дав інтерв`ю ватиканісту туринської газети "Стампа" Андреа Торніеллі, в якому, зокрема, поділився роздумами про сенс цієї важливої для християн події.

"Різдво для мене - це надія і ніжність", - зізнався Франциск. Він розповів про свій звичай залишатися в каплиці після закінчення меси вночі для індивідуальної молитви, завершуючи її службою на зорі.

За словами понтифіка, церква, яка забула про надію і ніжність Бога, стає "холодною церквою, такою. що не знає, куди йти, і потрапляє в пута ідеологій і мирського духу".

Відео дня

Папа Франциск також висловився проти вульгаризації Різдвяних свят: "Коли людина нездатна зрозуміти цю радість, чи знаходиться в ситуації, яка не дозволяє їй це зробити, то вона переживає це свято з мирським веселощами. Але між глибокою радістю і мирськими веселощами є різниця".

Римський первосвященик згадав про 50-у річницю історичного візиту Папи Павла VI у Святу Землю і висловив бажання самому вирушити туди, щоб зустрітися, як він сказав, з "моїм братом Варфоломієм, Патріархом Константинопольським".

На питання про правильні відносини між церквою і політикою, Папа відповів, що йдеться про інститути, які розвиваються в різних напрямках і мають різні завдання. У той же час у них є і щось спільне, а саме, покликання служити народу. "Політика благородна, - процитував Франциск Папу Павла VI, - вона є однією з вищих форм милосердя, але вона ж стає брудною, якщо її використовують для угод".

На закінчення інтерв`ю Франциск зізнався, що ніколи не міг навіть припустити, що стане Папою, проте, коли вибір відбувся, не став просити дати йому час на роздуми, а відразу ж відповів згодою. "Тоді в моє серце зглянувся світ, який досі в ньому перебуває. Я вважаю це великим Божим даром", - зазначив предстоятель РКЦ.

ИТАР-ТАСС