У п’ятницю, 20 грудня 2013 р., до Папи Франциска завітали діти та підлітки, які є членами «Дитячої Католицької Акції Італії», щоб скласти йому різдвяні побажання від імені дитячого та дорослого сектору цієї мирянської організації, повідомляє сайт Радіо Ватикану.

Ця передріздвяна зустріч зі Святішим Отцем уже здавна стала традиційною. Її започаткував ще Папа Павло VI. Щороку перед Різдвом юних представників «Католицької Акції» з усієї Італії приймали також Папа Іван Павло ІІ та Папа-емерит Венедикт XVI.

Промовляючи до них, Святіший Отець зазначив, що «Дитяча Католицька Акція – це прекрасна дійсність», поширена та діяльна практично в усіх італійських дієцезіях. Папа закликав присутніх бути «живим камінням» для будування Церкви, з’єднаним з Ісусом, тому що «Католицька Акція» без Ісуса не є потрібною», бо тоді вона перетворюється в одну з багатьох звичайних громадських організацій, у той час, як потрібно бути «живим камінням» у єдності з Ісусом. У цьому контексті Святіший Отець вказав на душпастирську програму «Дитячої Католицької Акції», призначену на наступний рік, яка має на меті відкрити присутність Ісуса, як «дружню присутність у своєму житті». Гасло цієї кампанії звучить «Без Тебе гра неможлива».

Відео дня

«Ось бо, Різдво є саме святом присутності Бога, який приходить до нас, щоб нас спасти, – наголосив у цьому контексті Наступник святого Петра. – Народження Ісуса – це не казка! Це подія, яка дійсно трапилася у Вифлеємі дві тисячі років тому. Віра дає нам змогу розпізнати в цій Дитині, народженій з Пречистої Діви Марії, справжнього Божого Сина, Який з любові до нас став людиною».

Далі Святіший Отець зауважив, що «в обличчі маленького Ісуса» споглядаємо Боже обличчя, яке не об’являється «у силі та могутності», але в «слабкості та вразливості немовляти». «Таким, – додав він, – є наш Бог, Який стає дуже близьким у постаті Дитяти. Ця дитина показує вірність та лагідність безмежної любові, якою Бог огортає кожного з нас».

Далі Папа розпочав катехитичну розмову з дітьми. «Дорогі діти, – сказав він, – Ісус дуже вас любить, хоче бути вашим другом, хоче бути приятелем усіх дітей! Чи ви переконані в цьому?» – двічі перепитав Святіший Отець, спонукаючи присутність хором відповісти, й додав: «Добре! Якщо ви в цьому переконані, то, без сумніву, вмітимете всюди передавати радість цієї дружби: вдома, на парафії, у школі, серед друзів...».

«А як ж бути з неприятелями, з тими, які бажають нам зла? Що робити з ними? – далі запитував Папа. – Воювати з ними?» Хтось з присутніх відповів: «Молитися за них!». «Саме так, – підтвердив Святіший Отець, – молитися за них». А також вміти свідчити, «поводячись насправді по-християнському», завжди «бути готовими подати руку тому, хто цього потребує». А також «не судячи і не говорячи погано про них», адже «плітки – це поганий вчинок», це не християнська поведінка.

Папа ввірив дітей, підлітків та їхніх родичів і вихователів під заступництво Пресвятої Діви Марії, а перед тим, як уділити Апостольське благословення, проказав разом з ними молитву «Богородице Діво».