Папа Римський Франциск закликав децентралізувати Католицьку церкву, позбавивши Ватикан частини влади. Про це понтифік сказав у своєму Апостольському зверненні, що стало його першою великою роботою, яку він написав, посівши папський престол, повідомляє ВВС.

У документі Папа наголосив, що він відкритий для пропозицій щодо змін у папській владі, пропонує амбітну програму, намагаючись відродити місіонерське завзяття Католицької церкви. Водночас у зверненні Папи ще раз наголошено на негативному ставленні церкви до висвячування жінок у священики та зазначено, що це "не питання для обговорення".
Франциск також застеріг, що зростання економічної нерівності у світі неминуче призведе до конфлікту.

Посівши папський престол у березні, Франциск узяв помітно інший тон з низки питань, порівняно зі своїм попередником Бенедиктом XVI.

Відео дня

Папа Франциск також сказав, що волів би бачити церкву "пораненою й брудною, тому що вона - на вулицях, аніж церкву, яка є нездоровою і яка замкнулася, прагнучи власної безпеки".

Документ також торкнувся міжконфесійних відносин. Папа закликав християн "прийняти з любов`ю та поважати іммігрантів-мусульман у наших країнах так само, як і ми сподіваємося й попросимо, аби нас приймали та поважали в ісламських країнах".

У жовтні Франциск провів свою першу зустріч з Радою кардиналів, аби обговорити шляхи реформування бюрократії Ватикану, а перед тим в одному з інтерв`ю заявив, що Ватикан занадто зосередився на власних інтересах.