Папа Римський Франциск привітав українських паломників у Соборі Святого Петра у Ватикані сьогодні, 25 листопада, після Архиєрейської Святої Літургії, яку Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив на головному престолі ватиканської базиліки.

Як передає кореспондент УНІАН, прихід Папи Римського кілька тисяч прочан з України, Білорусії, Литви, Італії зустріли співом гімну «Будь, ім’я Господнє, благословенне!» та гучними оплесками.

Після вітального слова Блаженнішого Святослава, до паломників італійською мовою звернувся Папа Франциск, по-християнськи привітавшись українською мовою «Слава Ісусу Христу!».
«Дорогі паломники, що прибули з України, слава Ісусу Христу!

Відео дня

Я з радістю прийняв запрошення Блаженнішого Святослава, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького та Синоду Єпископів УГКЦ приєднатися до вашого паломництва до гробу святого священномученика Йосафата у 50-ту річницю перенесення його мощів до цієї ватиканської базиліки. 

Дорогі браття й сестри, найкращим способом вшановувати святого Йосафата є любити один одного і любити Церкву та служити її єдності. В цьому нас підтримує також відважне свідчення багатьох мучеників нещодавніх часів, які становлять велике багатство та велике утішення для вашої Церкви”, - сказав у своєму зверненні до прочан Папа Римський Франциск.

Він також сказав: ”Бажаю, щоб глибоке сопричастя, яке ви бажаєте поглиблювати щодня всередині Католицької Церкви, допомогло вам будувати мости братерства також з іншими Церквами та церковними спільнотами на українській землі і там, де присутні ваші громади. Нехай вас завжди супроводжує та благословить Господь Бог за заступництвом Пречистої Діви Марії та святого Йосафата!».

Блаженніший Святослав подарував Папі Римському ікону святого Йосафата, написану на батьківщині святого, у місті Володимирі-Волинському, яку привіз до Ватикану владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький.
Після завершення Літургії та звернення Папи Римського, сотні українських паломників зібралися перед входом до Собору Святого Петра з українською символікою та кількома державними прапорами України, виконавши «Многая літа», прославляючи Папу Франциска та Блаженнішого Святослава, а також виконали молитви за Україну та її процвітання і добробут.

Як повідомляв УНІАН, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), сьогодні, 25 листопада, з особливого дозволу Єпископа Рима Папи Франциска очолив урочисту Архиєрейську Святу Літургію на головному престолі ватиканської базиліки Святого Петра з нагоди 50-річчя покладення мощів святого Йосафата, мученика за єдність Церкви, у головному храмі Католицької Церкви. 

Довідка УНІАН. Перенесення мощів священномученика Йосафата Кунцевича до собору Святого Петра у Ватикані відбулося 22 листопада 1963 року з волі Папи Івана ХХІІІ. 
Священномученик Йосафат Кунцевич – український святий, якого вшановує вся Католицька церква. Відомий як мученик за єдність Церкви, єпископ УГКЦ, архієпископ Полоцької єпархії, народився у 1580 р. у м. Володимирі-Волинському. Активна діяльність Кунцевича, спрямована на поширення впливу греко-католицької церкви, викликала невдоволення серед противників унії. 12 листопада 1623 р. Кунцевич був вбитий у Вітебську, а знівечене тіло вкинуто до р. Дніви. Йосафат Кунцевич канонізований у 1867 р. Папою Пієм IX.
Папа Римський Іван Павло II назвав св. Йосафата «апостолом єднання».