Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), сьогодні, 25 листопада, з особливого дозволу Єпископа Рима Папи Франциска очолив урочисту Архиєрейську Святу Літургію на головному престолі ватиканської базиліки Святого Петра з нагоди 50-річчя покладення мощів святого Йосафата, мученика за єдність Церкви, у головному храмі Католицької Церкви. 

Як передає кореспондент УНІАН, це вперше в історії незалежної України глава УГКЦ відправив Літургію на головному престолі ватиканської базиліки Святого Петра.

У празник Cвятого священномученика Йосафата, Архиєпископа Полоцького з Блаженнішим Святославом співслужили кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, майже всі владики Синоду Єпископів УГКЦ. 
У Соборі Святого Петра на спільній молитві зібралося кілька тисяч паломників з України, Білорусі, Литви, Італії та інших країн світу.

Відео дня

«П’ятдесят років тому в базиліці Святого апостола Петра проходив історичний ІІ Ватиканський Собор, очолюваний нині блаженним Папою Іваном ХХІІІ. Саме тоді до соборових отців у зворушливий спосіб «із-за залізної завіси» промовила Українська Греко-Католицька Церква, яку називали тоді «мовчазною».

Вона «заговорила» на весь світ, коли на Вселенський Собор прибув звільнений зі сталінських концтаборів Патріарх Йосиф (Сліпий). Церква, яку багато вважали «згаслою», «засвітила» славою своїх мучеників за єдність Христової Церкви, коли 50 років тому до собору Святого апостола Петра в Римі урочисто перенесли святі мощі священномученика Йосафата Кунцевича, архиєпископа Полоцького», - сказав Блаженніший Святослав під час Літургії.

Крім цього, як зауважив у своєму проповідницькому слові Верховний Архиєпископ УГКЦ, цього року минає 390 років із дня мученицької смерті святого Йосафата. 

«Святий Йосафат є мучеником за єдність Христової Церкви, бо він своєю кров’ю «запечатав єдність Київської Церкви з наступником апостола Петра – видимим знаком і непорушною опорою цієї єдності. Тому цілком очевидним нам видається сьогодні те, що в очах отців ІІ Ватиканського Собору цей наш святий був знаком часу, – знаком того, що настала пора переосмислити роль і місію Східних Католицьких Церков для віднаходження цієї єдності, за яку він віддав своє життя. Саме звідси, з гробу святого апостола Петра, під дією Святого Духа розпочався всецерковний рух за єдність християн у сучасному світі, – рух, який ми сьогодні називаємо «екуменічним»», - сказав Глава УГКЦ.

Кожен учасник Євхаристійного богослужіння, отримав на згадку пам’ятні образки з гравюрою святого Йосафата з його першого життєпису з 1625 р., репродукцією хреста з катедрального собору в Володимир-Волинському, перед яким молився Іван Кунчевич, майбутній святий, і фото мощів святого під престолом святого Василія у базиліці Святого Петра.

З огляду на присутніх паломників з різних країн, літургійні читання були проспівані українською, білоруською та італійською мовами. 

«Зазначу, що виключне право служити на головному престолі ватиканської базиліки має лише Єпископ Рима й ті, кому він уділить такий привілей. Те, що Блаженніший Святослав отримав таку можливість, є свідченням особливої прихильності Святішого Отця до Української Церкви та народу», - зазначив у коментарі УНІАН пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії отець Марко.

Довідка УНІАН. Перенесення мощів священномученика Йосафата Кунцевича до собору Святого Петра у Ватикані відбулося 22 листопада 1963 року з волі Папи Івана ХХІІІ. Після мученицької смерті святого його мощі перебували у різних місцях Литви, Польщі і Білорусі. У 1916 році їх перевозять до костелу Святої Варвари у Відні, а у 1949 році вони потрапляють з Австрії до Рима, де згодом були виставлені для загального почитання у соборі Святого Петра.

Священномученик Йосафат Кунцевич – український святий, якого вшановує вся Католицька церква. Відомий як мученик за єдність Церкви, єпископ УГКЦ, архієпископ Полоцької єпархії, народився у 1580 р. у м. Володимирі-Волинському. Будучи єпископом, сприяв піднесенню освітнього рівня духовенства та поглибленню релігійності населення. Активна діяльність Кунцевича, спрямована на поширення впливу греко-католицької церкви, викликала невдоволення серед противників унії. 12 листопада 1623 Кунцевич був вбитий у Вітебську, а знівечене тіло вкинуто до р. Дніви. Йосафат Кунцевич канонізований у 1867 р. Папою Пієм IX.

Папа Римський Іван Павло II назвав св. Йосафата «апостолом єднання».