Папа римський Франциск заявив єпископам східнокатолицьких церков з Іраку, Сирії, Лівану та Єгипту, що Ватикан "не погодиться на такий Близький Схід, в якому не буде християн". Він провів у Римі зустрічі з близькосхідними патріархами й обговорив з ними небезпеки, з якими стикаються християни в регіоні, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За останні кілька років мільйони християн були змушені покинути свої будинки через політичну нестабільність та переслідування.

Після Арабської весни їм довелося ховатися через почастішання нападів з боку ісламських екстремістів.

Відео дня

Папа Франциск сказав, що поговорив з лідерами церкви про "тих, хто проживає на Близькому Сході, часто невеликими групами, в умовах ворожості й конфліктів", зазначивши, що чисельність християнської діаспори помітно зростає.

Він висловив занепокоєння з приводу ситуації з християнами, які, за його словами, найбільш гостро відчувають на собі всі наслідки напруженості й конфліктів, що відбуваються в деяких регіонах Близького Сходу, коли християн, імовірно, роблять "козлами відпущення", тобто, по суті, покладають на них провину за дії західних країн у регіоні.

"Сирія, Ірак, Єгипет та інші місця на Святій землі підчас переповнюються людськими сльозами", - сказав він.

Понтифік зазначив, що не заспокоїться, поки "є чоловіки й жінки будь-якої релігії, що залишилися без майбутнього, яких змусили стати біженцями".

У зустрічі з Франциском серед інших узяли участь ліванський кардинал Бешар Бутрос Раї, патріарх Мелькитської католицької церкви в Сирії Григорій III Лахам і патріарх Вавилона халдейського й архієпископ Багдадський з Іраку Луїс Рафаель I Сако.