Архієпископ Буенос-Айреса кардинал Хорхе Маріо Бергольо був обраний Папою Римським у шостому турі голосування на конклаві, отримавши 90 з 115 голосів його учасників, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на агентство KAI, яке цитує його біографію ”Франциск: життя і революція”, опубліковану в Італії аргентинської журналісткою Єлизаветою Піке.

У книзі журналістки, яка знайома з понтифіком понад 10 років, містяться - без посилання на джерело - подробиці останнього конклаву, що пройшов у Сікстинській капелі в березні 2013 року.

За словами Піке, в першому турі голосування лідером був архієпископ Мілана кардинал Анджело Скола, який набрав 30 голосів, а на другому місці йшов Бергольо, за якого проголосували 25 кардиналів. Журналістка зазначає, що сам майбутній Папа Римський у першому турі голосував за кардинала Сколу.

Відео дня

На другий день голосування кількість голосів за кардинала Бергольо росло, а за Сколу - зменшувалася. П`ятий тур голосування, як стверджує аргентинська журналістка, був визнаний недійсним через те, що в урні було виявлено менше бюлетенів для голосування, ніж число голосуючих учасників конклаву: два бюлетені склеїлись і потрапили в урну як один. Тому після п`ятого туру голоси за кардиналів не рахували, а бюлетені були відразу ж спалені.

Після того, як у шостому турі голосування кардинал Бергольо набрав 90 голосів, з труби Сікстинської капели пішов білий дим, який свідчить про те, що Папа Римський обраний.

Конклави проходять в обстановці суворої секретності, його учасники приносять присягу про нерозголошення інформації, тому подробиці їх проведення, які пізніше просочуються в ЗМІ, не підтверджуються і не коментуються офіційними представниками Католицької церкви.