8 жовтня 2013 Папська комісія для Держави Ватикан схвалив новий закон під номером XVIII . Він встановлює норми у сфері прозорості , контролю та фінансової інформації, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан. Закон № XVIII - це дуже докладний і грунтовний текст, перша частина якого присвячена заходам щодо боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. У ній, між іншим, прописано обов`язок перевірки фінансових контрагентів за критеріями країни їх походження і типу операцій.

Також встановлюється дисципліна міжнародних переказів фондом. Особлива увага приділяється обов`язку відповідальних осіб та органів повідомляти про підозрілу діяльність Бюро фінансової інформації , яке в свою чергу має право не тільки аналізувати такі повідомлення, а й проводити відповідне розслідування. Якщо виникає обгрунтована причина для підозри у відмиванні грошей або фінансуванні тероризму, Бюро фінансової інформації відправляє докладну доповідь Промотеру справедливості , а також має можливість призупинити угоди і підозрілі операції на строк до п`яти робочих днів. Новий закон вводить також механізми нагляду за діяльністю організацій, що здійснюють професійну діяльність фінансового характеру.

Йдеться насамперед про тих, хто здійснює фінансову діяльність у вигляді отримання або обміну товарами або послугами від імені та за дорученням третіх осіб. Закон встановлює заходи проти тих , хто загрожує міжнародному миру і безпеці . Наказується створення відповідного списку таких осіб. Відносно них автоматично застосовується заборона на надання товарів , послуг і фінансових коштів. Заходи можуть бути прийняті також щодо осіб , які не внесені до списку , але є підстави вважати , що вони створюють загрозу миру і міжнародній безпеці. Інші положення регулюють транскордонне переміщення готівкових коштів. Вносити на територію Ватикану і виносити з неї дозволяється суму , яка не перевищує 10 тис. євро. Чергові норми , регулюючі міханізми фінансової безпеки , демонструють прагнення Святого Престолу приєднатися до досягнень міжнародного співтовариства в цій сфері , заявив архієпископ Домінік Мамберті , секретар з відносин з державами Святого Престолу

Відео дня