У французькому містечку Санліс за 45 кілометрів від Парижа українська Єпархія святого Володимира у Парижі купила церкву.

Як повідомили в Українському католицькому університеті, президент якого - єпископ Борис (Гудзяк) - є главою Єпархії, саме в Санлісі в XI столітті жила донька Ярослава Мудрого - королева Франції Анна Ярославна.

Купівля церкви відбулася 27 вересня, а з листопада вона почне діяти як храм УГКЦ , при якому буде відкритий культурний центр Анни Ярославни, метою якого буде представляти українську культуру і розвивати українсько-європейське співробітництво.

Відео дня

Як повідомив єпископ Борис (Гудзяк) , церква матиме ім`я старовірів Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни. "Борис і Гліб представляють чесноти, які нам найбільше потрібні сьогодні - любов і злагода між братами, відмова від братовбивчої боротьби. Анна ж показує високу культуру і європейську спрямованість, а також християнську духовність", - зазначив єпарх Паризький.

За його словами, те, що підписання документів про купівлю цієї церкви відбулося зараз дуже символічно, адже саме зараз вся прогресивна українська та світова спільнота  сподівається на зближення України та ЄС.

Церква була куплена за 203 тисячі євро на пожертви українців з України, Франції, Англії, США і Канади. За попередніми підрахунками, на ремонт потрібно близько 1,5 мільйона доларів, оскільки тривалий час церква перебувала у приватній власності і не діяла як храм.

***

Анна Ярославна, яку у світі називають Анна Київська, - донька князя Ярослава Мудрого та Шведської принцеси Інгігерди, племінниця святих Бориса і Гліба. У 1051 році вона вийшла заміж за Генріха I , короля Франції в Реймсі і стала королевою Франції.

Анна була відома своєю освіченістю, культурою, мудрістю і красою. Вона підписувала документи, мала великий політичний вплив, а також вела особисту переписку з Папою Римським.

Після смерті короля Анна Ярославна правила Францією до повноліття свого сина Філіпа I. Однак навіть після сходження його на престол Анна залишалася активною королевою-матір`ю.

Більшу частину свого життя Анна провела в Санслісі. Свого часу Сансліс був столицею і резиденцією французьких королів. У 1060 році королева Анна Київська створила Абатство Святого Венсана у Санслісі, щоб віддячити за сина Філіпа, який згодом став відомим королем. Абатство збереглося до сьогодні і стало приватним католицьким коледжем.

Корреспондент

 

 

WebRep
 
currentVote
 
 
noRating
noWeight