В Українській греко-католицькій церкві соборно відзначили день пам’яті рівноапостольного князя Володимира, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.
Божественну архієрейську літургію у Патріаршому соборі Воскресіння у Києві очолив глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).
У своїй проповіді Блаженніший Святослав зауважив, що кожен християнський народ має отого першого – апостола чи рівноапостольного проповідника, який приніс світло христової віри цьому народові і цій землі.
«Ми, українці, маємо свого рівноапостольного князя Володимира, пам`ять якого сьогодні хочемо урочисто вшанувати, зокрема, цією урочистою соборною архієрейською святою літургією», – додав предстоятель УГКЦ.
Проповідник нагадав, що князь Володимир, як поганин, сповідував культ сили. «Цей культ, як зміст поганської релігії, і панував на цих землях. Можливо, на піку здобуття цієї сили він враз зрозумів своє безсилля там, перед стінами Херсонесу. Тоді він пізнав іншого Бога, якому поклоняються християни. Того Бога, який є Любов’ю. І він – могутній володар свого часу відмовився від сили, сили людської, для того щоби любити. І увірив у силу божественної любові, і тою вірою в Бога, який є любов, поділився зі своїм людом», – наголосив Блаженніший Святослав.
Тоді, за його словами, сталося щось, що по-людськи важко зрозуміти, – саме сила любові обновила цей народ. «Саме божественна любов окрилила людський дух його людей і піднесла до вершин культури, мистецтва, просвітництва. Таким чином вивела на вершини європейської цивілізації. Саме сила любові й поклоніння цьому Богові, який є любов, з різних племен створила наймогутнішу державу на Сході Європи того часу. Саме сила любові стала духовною революцією, переображенням його людей і відкрила їм дорогу до царства небесного», – сказав глава УГКЦ.
Він закликав вірян «слідом за князем Володимиром перемогти поганина, відмовитися від темного культу, який часом тишком-нишком маємо спокусу наслідувати, і разом з князем Володимиром обновити свою віру в Бога, який є любов».