«Lumen Fidei – Світло віри» – так називається перша Енцикліка Папи Франциска, підписана 29 червня 2013 р., що побачила світ у п’ятницю, 5 липня,

повідомляє сайт Радіо Ватикану.

Звернена до єпископів, пресвітерів, дияконів, богопосвячених осіб та всіх мирян і поділена на чотири розділи, ця енцикліка, як зазначає сам Папа Франциск у 7 пункті, була майже завершена його попередником, і додає: За це я йому дуже вдячний, і в Христовому братерстві, приймаю цю його цінну працю, додаючи до тексту деякий свій вклад.

Хто вірує, той бачить. Хто вірує, той ніколи не самотній, тому що віра є добром для всіх, спільним благом, яке допомагає відрізняти добро від зла, будувати наші суспільства, даруючи надію. Саме так можна окреслити головну думку енцикліки: віра не відокремлює людину від дійсності, але допомагає збагнути її найглибше значення.

Відео дня

Важливим пунктом енцикліки є євангелізація: той, хто відкрився на Божу любов, – читаємо в документі, – не може тримати цей дар виключно для себе. Подібно, як полум’я, яке запалюється одне від одного, так само й світло Ісуса сяє на обличчях християн і передається з покоління в покоління завдяки свідкам віри. Отож, існує міцний зв’язок між вірою та пам’яттю, тому що любов Бога єднає усі часи та робить нас сучасниками Ісуса.

Останній розділ пояснює зв’язок між вірою та будуванням спільного добра: віра, яка народжується з Божої любові, робить міцнішими узи між людьми, стає на служінні справедливості, права, миру.

Завершується Енцикліка молитвою до Пресвятої Богородиці, яка названа «досконалим образом» віри, просячи в Неї, щоб навчила нас споглядати на світ очима Свого Сина.