Коли їжа розподіляється справедливо, нікому не бракує необхідного, натомість, коли викидаємо їжу, то це так, немовби ми її вкрали зі столу бідного, голодного. Такими думками Папа Франциск поділився під час загальної аудієнції, що відбулася у середу, 5 червня 2013 року. Про це інформує Радіо Ватикан.

Промовляючи до понад 70 тисяч прочан, які заповнили площу Святого Петра у Ватикані, він зазначив, що хоче присвятити своє повчання навколишньому середовищу, зважаючи на те, що цього дня відзначався Всесвітній день довкілля, проголошений ООН.

«Коли говоримо про навколишнє середовище, про створіння, моя думка лине до перших сторінок Біблії, до Книги Буття, де стверджується, що Бог поставив чоловіка та жінку на землі, щоб вони її обробляли та оберігали», – зазначив Святіший Отець, ставлячи запитання: «Чи справді ми оберігаємо створіння?» Адже слово «обробляти» пригадує про дбання землероба про свою землю, щоб приносила плід, яке сповнене уважності та жертвенності. Це завдання, дане Богом, вимагає «зрозуміти ритм та логіку створіння», ми ж часто «керуємося гордістю панування», ми більше схильні експлуатувати, а не «оберігати», втрачаємо наставлення «захоплення, споглядання, слухання створіння».

Відео дня

Ця культура стає загальною ментальністю. Людське життя вже більше «не сприймається як першочергова цінність, яку треба шанувати та захищати», особливо, коли йдеться про бідних, неповносправних, похилих віком. Вона також зробила нас «нечутливими до марнування та викидання продуктів», що є особливо неприйнятним, коли «в кожній частині світу, на жаль, багато людей та родин потерпають від голоду та поганого харчування». «Споживацтво привело нас до того, – зазначив Святіший Отець, – що ми звикли до надмірного та до щоденного марнування їжі, якій ми, іноді, вже не здатні надати відповідну цінність, яка перевищує чисто економічні параметри. Однак, пам’ятаймо, що їжа, яку викидаємо, є немовби вкраденою з столу бідного, голодного», – підсумував Святіший Отець, закликаючи всіх «шанувати та оберігати створіння, бути уважними до кожної особи, протистояти культурі марнотратства та відходів

РІСУ