Папа Франциск звернувся до глав чернечих орденів усього світу із закликом до помірності та скромності. Адже це головні цінності католицької церкви, вчить понтифік.

«Чоловіки і жінки в церкві, всі, хто вважаються кар`єристами, хто використовує інших людей, церкву, братів і сестер - тих, кому вони повинні служити - як трамплін для своїх амбіцій, особистих інтересів, завдають величезної шкоди церкві», - цитує The Irish Times Папу Франциска.

«Ми вчимося бідності у убогих, жебраків і хворих», додав він, сподвигаючи священнослужителів працювати з тими, хто перебуває на нижчих, маргінальних прошарках суспільства. Понтифік підкреслив, що «ідоли матеріалізму» лише затуманюють головні життєві цінності.

Відео дня

Свій заклик Франциск адресував не тільки всім священикам, черницям і єпископам світу, а й бюрократам Ватикану. Адже він успадкував від попереднього Папи Бенедикта Ватикан, який роздирали скандали і плітки різного штибу. Прелатів звинувачували в корупції і взаємній боротьбі за просування по кар`єрних сходах.

Яскраво висвітлювався в пресі випадок з секретним листом, який Бенедикт написав Франциску. ЗМІ повідомляли про те, що в ньому Папа Римський описав всі проблеми, які існували на той момент в адміністрації католицької церкви. Подробиці послання стали відомі завдяки тому, що дворецький Папи викрав його прямо з робочого столу і розголосив. Пізніше просочилася скандальна інформація, котра стала відома як VatiLeaks.

З моменту свого обрання Франциск дав зрозуміти на словах і ділом, що він хотів би викоренити всі скандали, щоб представники церкви вели просте життя, служили бідним і уникали спокус влади.

Відомо, що сам Папа Римський відмовився від проживання в папських апартаментах на території Апостольського палацу у Ватикані. Він переїхав в маленький номер гостьової резиденції. Свою щоденну трапезу він проводить разом з іншими гостями будинку.

Це перший понтифік за останні сто років, який відмовився жити в папських покоях. Раніше він так само перестав користуватися чорним лімузином з папським номером SCV1, а традиційний папський трон замінив на звичайне крісло.

Аргентинський кардинал Хорхе Маріо Бергольо був обраний конклавом в якості нового Папи Римського 13 березня цього року. Він взяв ім`я Франциск і рівно через тиждень офіційно зійшов на престол.

ТВ-Новости