86-річний почесний Папа Римський Бенедикт XVI повернувся сьогодні у Ватикан після двох місяців перебування у папській резиденції в Кастель-Гандольфо неподалік Рима, повідомляє Радіо «Свобода».

Почесний папа житиме в монастирі. Це чотириповерховий будинок, реконструкція якого тривала п’ять місяців. У ньому мешкатимуть також особистий секретар колишнього понтифікат і четверо осіб, які допомагатимуть у побуті.

Стосовно стану здоров’я Бенедикта XVI, то, як зауважив речник Ватикану Федеріко Ломбарді, «це літній чоловік, стомлений віком, але він не хворий і ще може прислужитися церкві».

Відео дня

Уперше в історії церкви два папи, колишній Бенедикт XVI і нинішній Франциск, житимуть на території Ватикану.
Бенедикт XVI склав обов’язки глави католицької церкви 28 лютого. Після зречення престолу Йозефу Ратцінгеру залишилося звання почесного папи і папське ім’я.

За останні шість століть він став першим Папою Римським, який зрікся святого престолу. Ратцінгер очолював католицьку церкву майже 8 років. Його понтифікат позначився гучними скандалами. Найбільшого резонансу набули скандали стосовно священиків-педофілів та справа «Ватилікс» про викрадення таємних документів Ватикану.