8 квітня делегація УГКЦ на чолі з Предстоятелем Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Святославом (Шевчуком) провела на Святій Землі дві важливі зустрічі – з Апостольським нунцієм в Ізраїлі Джузеппе Лаццаротто та Патріархом Римо-Католицької Церкви Єрусалима Фуадом Твалем.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, зустріч з владикою Джузеппе Лаццаротто відбулася в приміщенні Апостольської нунціатури в Єрусалимі.

«З нунцієм ми найперше обговорили питання допомоги в душпастирській опіці для наших емігрантів на Святій Землі, адже за двадцять років після розвалу Радянського союзу до Ізраїлю приїхало близько мільйона емігрантів з колишнього СРСР, які тут стали громадянами. Більшість із них – це були люди похилого віку, які сьогодні потребують догляду. І, мабуть, якраз наші жінки сьогодні доглядають за цими людьми», – зазначив Патріарх Святослав.

Відео дня

Апостольський нунцій зауважив, що феномен еміграції до Ізраїлю потребує постійного моніторингу та вивчення. Більшість емігрантів, які сюди прибувають, не завжди мають дозвіл на роботу. Таким чином, згідно з ізраїльським законодавством, вони не завжди захищені у своїх правах, зокрема якщо декларують, що є християнами.

«Отож я попросив Апостольського нунція про необхідну допомогу, щоб можна було отримати для нашої Церкви достатньо інформації, а відтак розробити необхідну програму моніторингу та стратегію душпастирської опіки над нашими вірними тут, у державі Ізраїль», – розповів Глава УГКЦ.

Друга зустріч була з Патріархом Римо-Католицької Церкви Єрусалима Фуадом Твалем, який є також Головою Єпископської Конференції Ізраїлю. Крім того, під його душпастирською опікою знаходяться християни Йорданії.

За словами Предстоятеля УГКЦ, Його Святість радо зустрів делегацію українських греко-католиків і сказав, що це чи не вперше Католицька Церква східного обряду прибуває до Єрусалима й, зокрема, відвідує Єрусалимський патріархат латинського обряду.

«Поїздка нашої делегації – це насамперед паломництво, яке ми здійснюємо з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі-України. Більше як століття тому Митрополит Андрей Шептицький організував схоже паломництво на Святу Землю для прочан з Галичини. І ми якимось чином хочемо повторити шлях Митрополити Андрея. Крім нашої делегації, зараз Святу Землю відвідує кілька груп прочан», – сказав Блаженніший Святослав Патріархові РКЦ Єрусалима.

Крім того, Глава УГКЦ пригадав Його Святості, що в 2011 році він приїжджав на Єпископську Конференцію Європи, яка тоді відбувалася в Тірані, і дуже просив про те, щоб християни з усіх країн підтримали християн у Святій Землі. Одним зі способів такої підтримки є не тільки щорічний збір коштів, який проводить і УГКЦ, а й паломництво. Бо саме паломництво є надзвичайною підтримкою для християн на цих теренах.

«Патріарх був дуже вдячний, що УГКЦ так чисельно висилає паломників на Святу Землю і що ми відтворили паломництво, яке колись здійснив Митрополит Андрей. Бо саме один зі способів, як справді можна зробити живою та діяльною віру сучасного християнина, – дати йому доторкнутися до витоків життя Церкви тут. На це я сказав, що, святкуючи наш ювілей – 1025-річчя Хрещення, ми не могли обійтися без відвідин Єрусалимської Церкви», – розповів про зустріч Глава УГКЦ.

Також українська греко-католицька делегація на чолі з Патріархом Святославом відвідала храм Гробу Господнього. Паломники вшанували місце, де був розіп’ятий і помер Господь Ісус Христос, та взяли участь у молитовній процесії разом з отцями францисканами, молячись Хресну дорогу зі стаціями на всіх святих місцях - страстей, смерті і воскресіння Спасителя.

Нагадаємо, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав очолив делегацію УГКЦ на Святу Землю, яка перебуватиме там з візитом 4-10 квітня 2013 р.