Сьогодні Папа Франциск очолить пасхальне богослужіння на площі святого Петра у Ватикані, по завершенні якого він звернеться з традиційним благословенням "Urbi et Orbi" (Місту і Світу) і привітає католиків зі святом Великодня на мовах багатьох народів світу, повідомляє РИА Новости.

В останній день Пасхального тридення - Велику суботу Папа Римський завершив триденні богослужіння традиційним надвечір`ям в Соборі святого Петра у Ватикані. Понтифік здійснив обряд благословення вогню і ввійшов у занурену в морок ватиканську базиліку з великою свічкою (пасхалії) в руці. Від її вогню запалили свої свічки кардинали Римської курії, і головний храм Римсько-католицької церкви наповнився світлом. Вогонь великодніх свічок символізував вчення Христове, покликане просвітити світ.

Після цього диякон урочисто проспівав древній гімн "Exsultet", що сповіщає про воскресіння Христа, і почалося читання уривків з Біблії і спів псалмів. Потім під склепінням храму зазвучав урочистий гімн "Gloria", і одночасно задзвонили дзвони Собору святого Петра. Під час нічної меси вперше після Великого посту в храмі знову пролунала "Алілуя".

Відео дня

"Брати і сестри, не будемо закриватися від новизни, яку Бог хоче принести в наше життя! Ми часто почуваємося втомленими, розчарованими, сумними, відчуваємо вантаж наших гріхів, думаємо, що ми не впораємося. Не будемо закриватися в самих собі, не будемо втрачати довіри: немає таких ситуацій, які не міг би змінити Бог, немає такого гріха, який би Він не міг пробачити, якщо ми відкриємося Йому", - підкреслив у своїй проповіді Папа Франциск.

Відповідно з давнім звичаєм Папа Римський зробив у пасхальну ніч обряд хрещення чотирьох новонавернених християн - албанця, італійця, росіянина та американця в`єтнамського походження.