З Нагоди проголошення 2013 року – роком віри Глава УГКЦ Патріарх Святослав (Шевчук) звернувся 8 січня з Пастирським посланням до духовенства, монашества та мирян, в якому наголосив, що «Віра є Божим даром та натхненною Святим Духом відповіддю на Божий поклик». Патріаше послання зачитають у всіх храмах УГКЦ 14 січня. Рік віри в УГКЦ відбуватиметься під гаслом: «Один Господь, одна віра, одне Хрещення», повідомляє Департамент інформації УГКЦ..

«Коли йдеться про християнську віру, то маємо на увазі передусім віру в Триєдиного Бога: Отця, і Сина, і Святого Духа, – якою людина відповідає на Його бажання пригорнути її, даруючи Життя. Таким чином, ми довіряємо Богу як люблячому Отцеві, який кличе нас до себе, запрошуючи стати причасниками спільноти Божої любові, обдаровуючи своєю силою з висоти – благодаттю, та посилаючи справжнє пізнання невидимих речей. Вірити – означає вповні відкритися до Божого дару любові, зверненого до Його творіння», – наголошує у з нагоди Року віри Глава УГКЦ.

На його переконання, з віри християнин черпає відвагу жити за Божими законами, а тому і з надією дивитися в завтрашній день і водночас входити в нього.

Відео дня

«Віра є Божим даром та натхненною Святим Духом відповіддю на Божий поклик, тому кожен із нас повинен ставитися до неї з великою відповідальністю: її треба плекати і розвивати, живлячи спочатку "молоком" початкової катехизи, а відтак "твердою стравою" участі в таїнственному житті Церкви. Кожному з нас потрібно щодня зростати та утверджуватися у своїй вірі: читати Святе Письмо – Боже Слово до людини – і пильно вивчати християнські правди віри, перебувати в особистій та спільнотній молитві. Крім пізнання віри, ми маємо жити і ділитися нею поза храмом чи рідною домівкою, вносити її в культурне, суспільно-політичне й економічне життя», – йдеться в Посланні.

Нагадаємо, Синод єпископів УГКЦ, який відбувся 9-16 вересня у м. Вінніпезі (Канада), відгукнувшись на ініціативу Вселенського Архиєрея, проголосив 2013 рік в УГКЦ – Роком віри та створив оргкомітет, котрий п запланував відповідні духовні заходи на загальноцерковному рівні в контексті Ювілею 1025-річчя Хрещення Русі-України. Патріарх Святослав (Шевчук) під час урочистої Архиєрейської Літургії у соборі Святої Софії в Римі 14 жовтня 2012 року урочисто відкрив цей Рік віри в УГКЦ.