Різдвяні богослужіння в соборі Святого Петра Папа Римський Бенедикт ХVI здійснюватиме в орнаті (верхньому літургійному облаченні), яке понтифіки одягали в X–XII століттях, повідомляє «Православие.By» з посиланням на РІА Новини.

Про це Радіо Ватикану заявив глава Папської літургійної служби монсеньйор Гвідо Маріні. За його словами, Бенедикт ХVI таким чином хоче підкреслити свою повагу до традиції. На середньовічному орнаті в більш пізні часи з`являлися нові елементи – вертикальні смуги золотого та срібного кольорів, що символізують єдність і нерозривний зв`язок між церквами Сходу і Заходу.

Маріні повідомив, що в процесії перед святковою месою у соборі Святого Петра візьмуть участь діти, які покладуть букет квітів поруч з фігуркою немовляти Ісуса. "Їх буде десять, і прибудуть вони з різних континентів", – додав головний літургіст Ватикану.

Відео дня

Фігурка немовляти Ісуса біля головного вівтаря собору Святого Петра буде точною копією фігурки в базиліці Різдва Христового у Вифлеємі. Її для Ватикану зробив майстер-християнин з Вифлеєму. Ще одна фігурка немовляти Ісуса після богослужіння увечері 24 грудня буде поміщена в ясла на площі Святого Петра.

Нагадаємо, що ще в 2008 році Бенедикт XVI повернувся до теми реформи богослужбових облачень у напрямку повернення до старих традицій Римо-Католицької Церкви. Тоді це торкнулося образу палліїв (вузької стрічки з білої овечої вовни з вишитими чорними хрестами) для облачення митрополитів Римо-Католицької Церкви.

Це була не перша зміна, зроблена Папою в літургійних облаченнях. До цього Папа вирішив використати золотий посох у вигляді грецького хреста, що використовувався Пієм IX, замість срібного із зображенням Христа, введеного Павлом VI.

"Ця зміна не означає простого повернення до старовини, але являє розвиток у наступності, вкоріненість у Традиції, яка дозволяє йти вперед, послідовно рухаючись стежкою історії", – пояснив тоді головний церемоніймейстер Ватикану єпископ Маріні. – "Пастирський посох, званий ferula, більш вірно відповідає формі папського посоха, типового для римської традиції, який завжди мав форму хреста без зображення Ісуса".

Крім того, на початку понтифікату Бенедикт XVI докладав зусиль до відродження латинської мови для деяких церковних функцій. Він, зокрема, заявив про свій намір повернути латині активнішу роль у церковному житті майже відразу після свого обрання.

Так, наприклад, планувалося проводити навчання латини католицьких священиків, а також розміщувати на сайті Ватикану деякі документи стародавньою мовою Західної Церкви.