У понеділок, 12 листопада, коли за новим календарним стилем святкують пам’ять святого Йосафата, Архиєпископа Полоцького, мученика за єдність християн, українська громада зібралася на Євхаристійну молитву біля його мощів, які спочивають у головній католицькій базиліці світу. Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію очолив Блаженніший Святослав. З ним співслужили: протоархимандрит Василіанського чину святого Йосафата о. Ґенезій Віомар, координатор душпастирства українців-греко-католиків в Італії о. Марко Ярослав Семеген, ректори папських українських колегій та ще понад півсотні священиків, які служать чи навчаються в Італії, а також представники духовенства інших Католицьких Церков. Спільну молитву в супроводі хору семінаристів папських колегій Рима підносили семінаристи, богопосвячені особи та численні миряни.

Звертаючись до присутніх, Глава УГКЦ зазначив, що священномученик Йосафат, з одного боку, справді був святим, «що означає: усім своїм серцем і душею переповнений Божим життям і Його святістю», а з іншого - будучи мучеником за єдність Христової Церкви, «він був єдиний з цією Церквою».

Глава УГКЦ розповів, що його присутність у Ватикані пов’язана з тим, що Папа Венедикт XVI нещодавно ввів його до складу Папської ради у справах єдності між християнами, яка саме цього дня, у день спомину святого Йосафата, розпочинає свою щорічну пленарну зустріч. Згадавши і про те, що цього дня в Україні розпочинаються спільні реколекції єпископів УГКЦ та РКЦ в Україні, він зазначив, що «в людей є випадковості, а Господь Бог промовляє до нас через обставини».

Відео дня

Департамент інформації УГКЦ