Суд визнав 48-річного програміста Клаудіо Шарпеллетті, який працював в секретаріаті Ватикану (фактично, це уряд Римської католицької церкви), де відповідав за комп`ютерне забезпечення упродовж 20 років, винним в причетності до витоку секретних документів Ватикану і засудив його до двох місяців в`язниці.
Як передає РІА «Новости» з посиланням на Agence France-Presse, вирок відкладено на п`ять років, і якщо протягом цього випробувального терміну він не порушить його умов, К.Шарпеллетті зможе і цілковито уникнути в`язниці.
Колишнього програміста Ватикану було заарештовано 25 травня за підозрою до причетності до скандалу з витоком секретних документів Святого Престолу, проте наступного дня відпущено на свободу.
Слідчі стверджували, що виявили в ящику письмового столу К.Шарпеллетті конверт з офіційною печаткою Ватикану. Усередині конверта були документи, що згодом були опубліковані в книзі італійського журналіста Джанлуїджі Нуцці «Його святість: Таємні листи Бенедикта XVI». У цій книзі, опублікованій в травні 2012 року, зокрема, йшлося про корупцію у Ватикані і сексуальних скандалах, в центрі яких опинялися представники Римської католицької церкви.
Основну частину документів передав журналістові папський камердинер Паоло Габріеле. Він зізнався в крадіжці документів і просив помилування, проте 6 жовтня 2012 року його було засуджено до 18 місяців в`язниці. П.Габріеле повідомив, що передав документи журналістові для того, щоб врятувати церкву від «зла і корупції».
К.Шарпеллетті стверджував, що ніколи не відкривав виявлений в його столі конверт. При цьому він плутався в свідченнях про те, яким чином конверт опинився у нього. Спочатку програміст стверджував, що одержав його від П.Габріеле, потім казав, що його передав якийсь прелат, який іменується в судових документах під літерою W.
Згодом стало відомо, що в конверті були відомості, що дискредитують главу ватиканської поліції Доменіко Джані. Там також містилася інформація про те, що два офіцери поліції володіють частками в приватних охоронних фірмах в Італії, що може означати конфлікт інтересів.
Розслідування у справі про витік секретних документів, що дістав у пресі назву Ватілікс (аналогічно в WikiLeaks), триває, а прокурори не виключають висунення серйозніших звинувачень.