Сакральна музика може зміцнювати віру і допомагати новій євангелізації. З такими словами звернувся до членів італійської "Асоціації св. Сицилії" Папа Бенедикт XVI, з якими зустрівся 10 листопада у Ватикані, повідомляє Сatholicnews з прсиланням на Radiovaticana.

    Говорячи про те, як музика впливає на віру людини, Святіший Отець нагадав приклад св. Августина, наверненню якого сприяло слухання псалмів і гімнів під час літургії, яку очолював св. Амвросій. Папа підкреслив, що хороша музика полегшує сприйняття Божого Слова і додає псалмам і біблійним співам велику комунікативну силу.

   Крім того, Понтифік нагадав, що "сакральні співи, з`єднані зі словами, є необхідною і невід`ємною частиною урочистої літургії". "Чому "необхідною і невід`ємною"? Звичайно, не з естетичних причин, але через те, що допомагають зміцнювати і виражати віру, і таким чином віддавати хвалу Богу і освячувати віруючих, що є метою сакральної музики", - сказав Папа. Він додав, що музика, це не лише "доповнення чи прикраса літургії, але сама літургія".

Відео дня

   Іншим аспектом, на який звернув увагу Бенедикт XVI є роль сакральної музики в новій євангелізації. За його словами, сакральна музика може посприяти оновленому "відчуттю смаку християнського послання і таємниць віри". Папа підкреслив, що багато людей відкривали для себе Бога завдяки красі сакральної музики, почутої під час літургії, як наприклад, французький письменник Поль Клодель.

   "Тут, дорогі друзі, ви маєте важливу роль: намагайтеся покращити якість літургійних піснеспівів, не боячись відновлювати і розвивати великі музичні традиції Церкви, які в григоріанському співі і поліфонії мають два своїх найбільших вирази, як стверджував II Ватиканський Собор», - закликав італійських музикантів Папа.