Папа Римський Бенедикт ХVI / в миру Йозеф Ратцингер /, один з найавторитетніших світових релігійних лідерів, відзначає сьогодні свій 85-й день народження. Уродженець Баварії, видатний мислитель і дослідник Біблії, педагог і письменник-богослов, він вже майже 7 років займає апостольський престол / обраний на конклаві 17 квітня 2005 у віці 78 років /, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Йозеф Ратцингер, який змінив на троні поляка Кароля Войтилу, - перший німецький понтифік після Папи Віктора II, який очолював Римо-католицьку церкву в ХI столітті. Нині німецький прелат - найстарший суверен Ватикану останнього століття. Він вважається одним з найбільш консервативних теологів католицтва. Автор численних наукових публікацій, одна з яких, "Введення в християнство", стала міжнародним бестселером, переведена на десятки мов. Нова праця Папи Бенедикта - двотомна епопея "Ісус з Назарета. Від входу в Єрусалим до воскресіння". Незабаром очікується вихід третього, заключного томи цієї книги.

Глава Ватикану демонструє приголомшливу фізичну та інтелектуальну активність. Нещодавно він зробив далеке закордонне паломництво, 23-е за рахунком, відвідавши з апостольським візитом Мексику та Кубу. На черзі - його участь у святі християнських сімей у Мілані, нова близькосхідна поїздка / Ліван, вересень 2012 р. /, проведення Всесвітніх днів католицької молоді в Ріо-де-Жанейро / 2013 /.

Відео дня

Ювілей відзначається в самому Ватикані в суто приватній обстановці. У той же час в католицьких храмах Риму й всього світу сьогодні проходять служби за здравіє вселенського верховного понтифіка, примату Італії, титулярного єпископа Вічного міста.