Цього року «Ніч сповідальниць» відбувалася у понад 40 містах Польщі.

Як повідомляє Радіо Свобода, 8 квітня у світі відзначатимуть католицький Великдень. Не всі католики, особливо заклопотані жителі великих міст, встигли належно підготуватися до цього свята – очистити душу сповіддю та причастям. Католицький костел у Польщі знайшов оригінальний спосіб для того, щоб допомогти заклопотаним жителям великих міст висповідатися. У ніч на Велику п’ятницю в Польщі відбувається «Ніч сповідальниць». Священики сповідають вірян до ранку, а приготуватися до сповіді допомагає... мобільний телефон.

Ніч сповідальниць проводять у Польщі вже втретє. Ідея виникла у місті Щецін. Щецінські священики запросили тих, хто не встиг висповідатися, прийти до церкви вночі. У всьому місті, біля церков, а також поряд із торговими центрами були встановлені біґ-борди, які закликали вірян до нічної сповіді.

Відео дня

Як згадують ініціатори акції, це був постріл у десятку. Особлива атмосфера, що панує у церкві вночі, привела до сповідальниць тисячі заклопотаних грішників. Досвід Щеціна запозичили інші польські міста.

Цього року «Ніч сповідальниць» відбувалася у понад 40 містах Польщі. До акції приєдналося кілька діаспорних польських парафій. Усі церкви, які включилися в загальнопольську акцію «Ніч сповідальниць», завчасно зареєструвалися на спеціальній інтернет-сторінці.

У Люблині цю акцію координує отець Ришард Подпора. Він розповів: «Для реалізації цього проекту ми обрали церкви з великими парковками для автомобілів, у центрі міста, який добре освітлений. Цієї ночі у церквах відбуватимуться молитви, медитації, богослужіння, а люди, які прийдуть до церков, отримають листівки, щоб підготуватися до сповіді чи помолитися».

Бажаючі висповідатися можуть отримати не тільки листівки з підказками, як це правильно зробити, але й технічну новинку, яку винайшов один із польських священиків. На мобільний телефон можна стягнути програму, яка допоможе людині розібратися в гріхах, збагнути, наскільки вони тяжкі. Відповідаючи на запитання цієї програми, власник мобільника отримує відповіді, що допомагають йому пройти іспит сумління.

50-річна варшав’янка Анна Гейман не приховує свого захоплення новинкою. «Я ентузіаст усіх технічних новинок, на мою думку все те, що є новою формою євангелізації – це дуже важливе і цікаве, світ іде вперед, тож потрібно шукати нових рішень. Важливо тільки, щоб форма не переросла змісту, щоб зберігся духовний аспект», – каже вона.

Проте не всі польські католики захоплені іспитом сумління з допомогою мобільника. 30-річній Марії Бєляк мобільник заважав би зосередитись на аналізі своїх поганих вчинків. «Мені не подобається акція, пов’язана з аплікаціями для смартфонів, – зауважує вона. – Я вважаю, що люди, які хочуть проаналізувати своє життя, подумати про свої гріхи, не повинні діставати з кишені мобільний телефон, натомість вони повинні зосередитися на своїх вчинках. Аплікації для телефонів, які мають допомогти у сповіді, як на мене, – надто велике втручання у духовну сферу життя людини».

Коментуючи такі слова, отець Подпора каже, що цей проект адресований католикам зі слабкою вірою, яким ні на що не вистачає часу. Для них «Ніч сповідальниць» – це винятковий час, який нагадує, що Велика п’ятниця – це день смерті Христа.