29 лютого — День святого Освальда в католицькій церкві. Це єдиний день за чотири роки, коли жінки можуть освідчитися чоловікам і суспільство не має права їх осудити за це.

Така традиція існує в Ірландії, Шотландії та Великій Британії. За легендою в 5 столітті, свята Бригіта Ірландська прийшла до святого Патріка і розповіла про нелегку долю жінок, які страждали від нерозділеного кохання. Вона була незадоволена тим, що жінки не можуть проявляти ініціативу у відносинах. І повинні чекати, коли чоловік запропонує їй руку і серце сам. Патрік зрозумів жіночу проблему і дозволив жінкам освідчуватися чоловікам. Але тільки у високосний рік. Кажуть, що сама Бригіта запропонувала одружитися Патріку, але той відмовив. Внаслідок цього таке право жінок було обмежене лише 29 лютого.

Пізніше в Шотландії, в 11 столітті, навіть був виданий закон, який закріпляв за жінками таку можливість. І якщо чоловік відмовлявся, він повинен заплатити штраф – поцілувати дівчину, подарувати їй шовкову сорочку або пару рукавичок та виплатити 1 фунт.

Відео дня

Але намагання розшукати відповідні документи парламенту Шотландії закінчилися невдачею. Тому офіційних доказів не існує.

Схожі акти були прийняті і в інших країнах Європи. В Данії, якщо жінці відмовили, в якості компенсації вона мала отримати 12 пар нових рукавичок. В Англії – шовкову сукню червоного кольору. Ця традиція увійшла в англосаксонське право тільки в 17 столітті, але не мала юридичного характеру, а була схожа більше на дозвіл.

Також вважається, що прекрасна стать може користуватися такою перевагою увесь високосний рік.

КОЛО