Сьогодні, в Попільну середу, у католиків розпочинається Великий піст.
Попільна середа - католицьке свято, відзначається за 45 календарних днів до свята Великодня. В цей день, відповідно до давніх звичаїв, віруючим наноситься на лоб знамення хреста освяченим попелом. У III-IV ст. Церква стала покладати попіл на голови тим, хто публічно кається, після сповідання ними своїх гріхів. З X століття голову попелом почали посипати всі вірні, щоб позначити свій вступ на шлях навернення. У XIV столітті покладання попелу зустрічалося в Західній Церкві вже повсюдно.
Під час обряду покладання попелу, священик повторює: "Покайтеся і віруйте в Євангеліє" або "Пам`ятай, що ти прах, і в прах повернешся". Ці слова і дії символізують сердечну спокуту і покаяння, з якими християнин починає піст.
У період католицького посту відзначається свято Благовіщення (25 березня), присвячене Діві Марії.
Глибинний зміст католицького посту полягає у самовдосконаленні. У ці дні віруючі повинні приділяти особливу увагу молитві і милосердю. Зовнішнє благочестя не може і не повинно замінити собою справжнього виконання заповідей Христових, вважають католики. У дотриманні постів вони керуються «Апостольською конституцією про покаяння», оприлюдненою Папою Павлом VI в 1966 році. Згідно з цим документом, весь Великий піст є періодом каяття. У недільні дні не буває обмежень.
Варто зазначити, що католицька церква розрізняє поняття "піст" та "утримання від м`яса". Утримання від м`ясної їжі (ця заборона не поширюється на яйця, молочні продукти, рибу і продукти з вмістом тваринних жирів) рекомендується в усі п`ятниці Великого посту, крім великих церковних свят. В Попільну середу і в Страсну п`ятницю (безпосередньо перед Великоднем, коли згадуються рятівні страждання Ісуса Христа) дотримується строгий піст.
Піст у католиків має і вікові обмеження: утримання від м`ясної їжі пропонується з 14 років, суворий піст - з 21 року до 60 років за умови, якщо ці обмеження не заважають щоденним заняттям віруючих і не відбиваються на їх здоров`я.
Tamby.info