Проблем у церкви вистачає, але й вони є знаком того, що церква жива, що вона росте та не боїться проголошувати Євангеліє, зазначив Папа Бенедикт XVI у зверненні до європейських і африканських єпископів, які зібралися на другий Симпозіум єпископських конференцій двох континентів. На завершення симпозіуму, в якому брали участь також делегати від ватиканських відомств та церковних установ, Папа дав аудієнцію 80 учасникам у Клементійскому залі Апостольського палацу, повідомляє katolik.ru.

"Відрадно бачити, як церква в Африці, незважаючи на безліч труднощів, на нагальну потребу в мирі й примиренні, готова ділитися своєю вірою", - сказав понтифік.

"Надія й радість, якими світяться африканські церковні громади, для європейських церков стали "моментом благодаті", - додав Святіший Отець.

Відео дня

Не бракує проблем, з якими стикаються на обох континентах. У першу чергу Папа назвав проблему релігійної байдужості. Вона спонукає багатьох людей жити так, як, ніби Бога не існує, або задовольнятися абстрактною релігійністю, що не порівнюються з істиною.

"Перш за все, в Європі, але також і в багатьох частинах Африки, сьогодні відчувається тягар секуляризації та часто - ворожості до християнської віри. Гедонізм - пошук насолод і задоволень - веде до кризи цінностей у повсякденному житті, у родині, у самому способі сприйняття життя. Симптомами гострого соціального неблагополуччя стають порнографія та проституція. Ці проблеми провокують вашу пастирську совість і почуття відповідальності. Вони повинні не приводити в зневіру, а навпаки, спонукати до оновлення зобов`язання й до надії. У центрі всього мусить знаходитися пастирська турбота про сім`ю - як "домашню Церкву" й солідні гарантії поновлення всього суспільства. Сім`я є опорою виховання молоді", - сказав Бенедикт XVI.

Європа й Африка потребують щедрих молодих людях, які вміють узяти на себе відповідальність за своє майбутнє - заявив Папа, закликавши церковні установи до того, щоб виховання молоді завжди просвіщати світлом Євангелія. "Таким чином, культура, яка живиться вірою, призведе до справжньої гуманізації, у той час як фальшиві культури ведуть до дегуманізації. І в Європі та Африці є тому сумні підтвердження", - зазначив Святіший Отець.