30 січня розпочалася 23-тя Міжнародна конференція головних військових капеланів країн НАТО, що цього року проходить у Сараєві (Боснія та Герцеговина). У конференції беруть участь 63 учасники з 27 країн світу. Україну представляють Владика Михайло (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії у справах душпастирства силових структур України, та о. Любомир Яворський, заступник керівника. Українські греко-католики беруть участь у конференції вже вшосте і, крім Церкви, представляють на міжнародному з’їзді військових капеланів Раду у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України, членом якої є Українська Греко-Католицька Церква.
Темою цьогорічної конференції стало гасло «Релігійні лідери як будівничі миру». Конференцію відкрив міністр оборони у Центральному будинку офіцерів Боснії та Герцеговини: «Ваша роль у процесі становлення миру у світі є, безумовно, однією з провідних. Боснія та Герцеговина вже пройшла через цей етап – сьогодні ми ділимося з вами цим досвідом», - сказав міністр.
Серед учасників конференції присутні релігійні лідери православної, католицької Церкви та мусульмани. На урочистому відкритті Раду в справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України вітали у світовому масштабі.
Наступний день розпочався спільною молитвою: кожна конфесія чи релігійна організація мала змогу відслужити Літургію у своєму обряді у храмах.
Двадцять третя Міжнародна конференція військових капеланів триватиме ще три дні.
Сайт УГКЦ